Kemi

Ligevægtsberegning af antal mol vha. Kp

15. februar 2014 af AnjaFlipp (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Ved 450ºC er ligevægtskonstanten Kp=0,258 bar3 for reaktionen:

2 HgO (s) ⇔ 2Hg (g) + O2(g)

4,332 g HgO indføres i en lukket, lufttom beholder på 1,5 L. Beregn antal mol af hvert af de tre involverede stoffer i sluttilstanden ved 450ºC.

Facit skulle være: HgO: 0 mol, Hg 0,020 mol, O2 0,010 mol.

Jeg har prøvet alt, men intet giver samme resultat - hjææp!


Brugbart svar (2)

Svar #1
16. februar 2014 af mathon

M(HgO) = sum({1,1}*{200.59,15.999}) g/mol = 216.589 g/mol

n(Hg) = (4,332 g) / (216,589 g/mol) = 0,0200 mol

 

                                                              2 HgO (s)  <--->   2 Hg (g)   +  O2 (g)
ækvivalente mængder i mol:             0,0200 - 2x              2x                x               0 < x ≤ 0,0100
 

partialtrykkene er molbrøken af totaltrykket po
hvor antal produktmol er 3x.

        partialtryk:
                            p(Hg (g)) = (2x/3x)·po = (2/3)po
                            p(O2 (g)) = (x/3x)·po = (1/3)po

 

         ligevægts"brøken"
                                               p(Hg (g))2 • p(O2 (g)) = 0,258 bar3

                                               ((2/3)po)2 • (1/3)po = 0,258 bar3

                                               (4/27)po3 = 0,258 bar3

                                                po = (0,258·27/4)1/3 = 1,20312 bar

idealgasligning giver:
                                                         po • V                     (1,20312 bar) • (1,5 L)
                                                no = ---------- = ------------------------------------------------------------ = 0,0300 mol
                                                         R • T        (0,083145 bar·L/(mol·K)) • ((273,15+450) K)

.

antal mol af hvert af de tre involverede stoffer i sluttilstanden ved 450ºC.

                                                              2 HgO (s)  <--->   2 Hg (g)   +  O2 (g)
ækvivalente mængder i mol:             0,0200 - 2x              2x                x   

                                                                                           2x + x = 3x = 0,0300 mol

                                                                                           x = 0,0100 mol
         HgO (s) = (0,0200 mol) - 2x = 0 mol
         Hg (g) = 2x = 0,0200 mol    
         O2 (g) = x = 0,0100 mol               


Svar #2
16. februar 2014 af AnjaFlipp (Slettet)

Tusind tak for svaret mathon! Jeg kan jo se, at det er rigtigt, men du antager simpelthen at al HgO omdannes til gasserne Hg og O2 - så derfor er det rigtigt at skrive, at stofmængden af Hg beregnes ud fra oplysningerne om HgO, altså:

"M(HgO) = sum({1,1}*{200.59,15.999}) g/mol = 216.589 g/mol

n(Hg) = (4,332 g) / (216,589 g/mol) = 0,0200 mol" <- her mener du Hg og ikke HgO?


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. februar 2014 af mathon

korrektion af tastefejl i #1

M(HgO) = sum({1,1}*{200.59,15.999}) g/mol = 216.589 g/mol

n(HgO) = (4,332 g) / (216,589 g/mol) = 0,0200 mol

 

                                               Jeg antager netop ikke, at al HgO omdannes til gasserne Hg (g) og O2 (g),
                                                           
men jeg beregner, at det er tilfældet.
 


Skriv et svar til: Ligevægtsberegning af antal mol vha. Kp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.