Fysik

Hvor meget er jordens døgn blevet forlænget pga. tidevandskræfter?

18. februar 2014 af NicolajLarse (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej Studieportalen

Jeg skal i min opgave beregne følgende:

Hvor meget vil døgnet på Jorden være blevet længere, efter at al menneskets energiforbrug i 10.000 år er produceret i tidevandskraftværker?

Jeg har beregnet jordens inertimoment, men nu sidder jeg fast. Er der nogen, der kan hjælpe mig? Jeg har set, at spørgsmålet er blevet stillet tidligere, men besvarelsen hjalp mig ikke. 

Nicolaj


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. februar 2014 af hesch (Slettet)

ΔE10000 = ½*J*(ω1)2 - ½*J*(ω2)2  ,   J = inertimoment


Svar #2
18. februar 2014 af NicolajLarse (Slettet)

Og omega er? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. februar 2014 af hesch (Slettet)

Omdrejningstal    (radianer/sek).


Svar #4
18. februar 2014 af NicolajLarse (Slettet)

Hvordan finder jeg det?


Brugbart svar (0)

Svar #5
18. februar 2014 af hesch (Slettet)

Jamen du kender jo jordens omdrejningstal, ca. 1 omdrejning/døgn.

Een omdrejning = 2π radianer.


Svar #6
18. februar 2014 af NicolajLarse (Slettet)

Det skal lige nævnes, at jeg har endnu en information: Den effekt, der af mennesker omsættes på Jorden, er 16 · 1012 W. 

Men hvad er omega1 og omega2 så? Det forstår jeg ikke. 


Brugbart svar (0)

Svar #7
18. februar 2014 af hesch (Slettet)

#6:   ΔE10000 = effekt * tid.  Tid er her 10000år.

ω1  er rotationshastigheden nu.

ω2  er rotationshastigheden om 10000år.

Du skal isolere (ω1- ω2) i ligningen i #1. Derudfra kan du beregne døgnets forlængelse.


Svar #8
18. februar 2014 af NicolajLarse (Slettet)

Kan det passe, at rotationshastigheden er 0,000073 rad/s?


Brugbart svar (0)

Svar #9
19. februar 2014 af hesch (Slettet)

#8:  Du kan jo "gøre prøve", f.eks. ved at regne tilbage til omdr/døgn igen.

Noget andet er, at du angiver resultatet med 2 betydende cifre, hvilket indikerer at du forventer at jordens omløbstal falder 40 - 50% på de 10000år, og at denne præcision derfor er tilstrækkelig. Jeg har ikke regnet efter, men har en intuitiv fornemmelse af, at omløbstallet falder i størrelsesordenen 0,01%, hvorfor der kræves en betydelig større præcision.

Manglende talfornemmelse kan/bør trække betydeligt ned ved bedømmelsen.


Skriv et svar til: Hvor meget er jordens døgn blevet forlænget pga. tidevandskræfter?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.