Kemi

spørgsmål om syntese og hastighedskonstant

15. januar 2006 af Eva (Slettet)
Hey :)

Har lige et par spørgsmål - håber i kan hjælpe ;)

1)
hvordan finder man hastighedskonstanten ud fra en graf hvor man har tiden i sekunder ud af x-aksen og Ln[A] op af y-aksen??

2)
Ved en syntese går man ud fra 1,50 g af syren og 1,60 g af aminen. Udbyttet blev 1,53 g capsaicin.
Når man så skal udregne udbyttet i procent af det teoretiske?? hvordan gør man det når man ikke ved andet end molarmassen af aminen??

På forhånd tak :)

Mvh Eva


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. januar 2006 af KemiKasper (Slettet)

1) Hvis det giver et lineært plot er der tale om 1. ordens kinetik. De følger hastighedsudtrykket d[A]/dt = k*[A]. Hvad sker der hvis du løser denne differentialligning og derefter logaritmerer?
Man får:
ln[A] = k*t+[A]_0
dvs. hastighedskonstanten er hældningen på grafen.

2) Tja så kender du vel enten syrens eller capsaicins bruttoformel og så kan den molare masse jo beregnes. Derefter kan den begrænsende faktor findes og derefter det maksimale udbytte.

Brugbart svar (0)

Svar #2
15. januar 2006 af KemiKasper (Slettet)

Okay altså, ln[A] = k*t+[A]_0 fås ved at integrere

int{d[A]/[A]} = int{k*dt}

med passende grænser.

Svar #3
15. januar 2006 af Eva (Slettet)

1)
Virker bare underligt.. for de sidste 2 gange jeg har sagt at det var hældningen har jeg fået fejl for det...
Men okay... 3 gang lykkens gang ;)

2)
kender casaicins formel - på den måde kan jeg finde molarmassen. Men den kan jeg jo ikke bruge til noget før jeg har enten massen eller stofmængden. massen er den jeg skal regne ud - så den har jeg af gode grunde ikke. Stofmængden kan jeg ikke finde uden massen, kun vha molforhold, men det hjælper jo ingenting når jeg ikke ved om det er syren eller aminen der er den begrænsede faktor - dette kan jeg ikke finde ud af fordi jeg ikke har stofmængden af syren.

Men må jeg så bare ud fra formelen af Casaisin finde formelen for syren og dermed stofmængden af den?? For så kan det jo godt lade sig gøre??

Mvh Eva

Brugbart svar (0)

Svar #4
15. januar 2006 af KemiKasper (Slettet)

Hvis du har capsaicins formel og aminens formel må du tænke tilbage og finde ud af hvordan syren har set ud :) Så kan du beregne dets molare masse og derfor stofmængden af syren.

Svar #5
15. januar 2006 af Eva (Slettet)

okay :)

takker :)

Brugbart svar (0)

Svar #6
09. januar 2016 af chri41m3 (Slettet)

#1 1) Hvis det giver et lineært plot er der tale om 1. ordens kinetik. De følger hastighedsudtrykket d[A]/dt = k*[A]. Hvad sker der hvis du løser denne differentialligning og derefter logaritmerer?
Man får:
ln[A] = k*t+[A]_0
dvs. hastighedskonstanten er hældningen på grafen.

2) Tja så kender du vel enten syrens eller capsaicins bruttoformel og så kan den molare masse jo beregnes. Derefter kan den begrænsende faktor findes og derefter det maksimale udbytte.

Kasper, har du måske mellemregninger for det udtryk du fik frem? :-) Med hastighedsudtrykket :-) 


Skriv et svar til: spørgsmål om syntese og hastighedskonstant

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.