Matematik

3. gradsligning

23. januar 2006 af wiesel (Slettet)
Nogen der kan løse den her 3. gradsligning

x^3+3x^2-x+3 = 0

uden at solve den på lommeregneren! Det kan alle jo :o)

Har kigget lidt rundt omkring, og der skulle åbenbart findes nogle formeller til at beregne det. Så er der en som kender disser formeller eller som kan regne den ud for mig?

Brugbart svar (0)

Svar #1
23. januar 2006 af eightx2 (Slettet)

Du kan gøre således:
Gæt en rod (gæt et x), så det giver 0.

Så har du det ene x.
Brug det til at udføre polynomiers division.

Svar #2
23. januar 2006 af wiesel (Slettet)

#1

har ikke lært polynomiers division endnu :(

Svar #3
23. januar 2006 af wiesel (Slettet)

Kan du ikke skrive hvordan det skal stilles op eller regne noget af det for mig ?

Brugbart svar (0)

Svar #4
23. januar 2006 af sigmund (Slettet)

Det er ikke nogen god idé at benytte sig af løsningsformlen for løsningerne til en tredjegradsligning. Der er en grund til at den ikke er inkluderet i gymnasiepensum.

Du er bedre stillet ved først at gætte en rod, og derefter lave polynomiers division.

At dømme ud fra din anden tråd, så vil du gerne løse ligningen x^3+3x^2-x-3 = 0.

Gæt på x=1 som en rod, og ligningen omskrives til p(x)*(x-1)=0, hvor p(x)=(x^3+3x^2-x-3)/(x-1).

Polynomiet p(x) findes ved polynomiers division: (x^3+3x^2-x-3)/(x-1).

Første led i nævneren divideres med første led i tælleren, og vi får x^2. Dette ganges med x-1, og vi får x^3-x^2. x^3-x^2 trækkes fra x^3+3x^2, og vi får 4x^2. 4x^2 divideret med x giver 4x, som ganget med x-1 giver 4x^2-4x. Trækkes dette fra 4x^2-x fås 3x. 3x divideret med x giver 3, som ganget med x-1 giver 3x-3, som trukket fra 3x-3 giver 0. Således er resultatet af divisionen p(x)=x^2+4x+3.

Den oprindelige ligning er nu reduceret til (x^2+4x+3)*(x-1)=0.

Denne ligning er opfyldt enten når x-1=0 eller når x^2+4x+3=0.

De to andre rødder i den oprindelige ligning er således rødderne i andengradsligningen x^2+4x+3=0.

Andengradsligningen vil jeg ikke løse for dig, men forhåbentlig har du fået en idé om, hvordan polynomiers division udføres.

Brugbart svar (0)

Svar #5
23. januar 2006 af jacobberget (Slettet)

#1: Afhængigt af hvilken skolegang #0 har, så lærer han ikke polynomiers division. Skal man i hvert fald ikke lære nutildags i gymnasiet, har min lærer fortalt (går i 2.G)

Han valgte dog at lære os det.

Brugbart svar (0)

Svar #6
23. januar 2006 af sigmund (Slettet)

#5: Kan du sige mig, hvorfor man ikke lærer polynomiers division i gymnasiet i dag. Jeg tog matematisk studentereksamen i 2003, og vi lærte i hvert fald polynomiers division.

Brugbart svar (0)

Svar #7
23. januar 2006 af allan_sim

#6.
Man har ikke siden seneste justering i 1998 nødvendigvis lært polynomiers division, hvis man har fulgt vejen med 2-årigt forløb til B-niveau eventuelt efterfulgt af 1-årigt forløb til A-niveau.

Brugbart svar (0)

Svar #8
23. januar 2006 af sigmund (Slettet)

Jeg kunne dog forestille mig at de fleste lærere underviser i polynomiers division, selv om det ikke er obligatorisk for alle.

Brugbart svar (0)

Svar #9
23. januar 2006 af allan_sim

#8.
Det skal du nu ikke være for sikker på :-)

Skriv et svar til: 3. gradsligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.