Kemi

tungere/lettere end luften

16. marts 2006 af Kazzopi (Slettet)
Hej.
NH3 (ammoniak) er lettere end luften.
Men hvordan kan vise ved en beregning at dette faktisk er sandt. Der skal jeg jo bruge formlen på luft, på en eller anden måde??

Svar #1
16. marts 2006 af Kazzopi (Slettet)

Er denne forklaring rigtig?:

I luften er der noget Nitrogen (N) og noget Oxygen (O)
N vejer 14 unit og O vejer 16 unit - tilsammen 30 unit.
I NH3 har vi altså 1 N og 3 H
H vejer 1 unit - tilsammen 17 unit.
Dette er et tydeligt bevis på at NH3 er lettere end luft.

Brugbart svar (0)

Svar #2
16. marts 2006 af Dr. MolBio (Slettet)

Tror du ikke der menes at ammoniak er lettere end oxygen (O2) dvs, det vejer 16*2 = 32

Mens ammoniak vejer 15+(3*1)= 18 dvs. næsten ligesom vand..

Ret mig, hvis N ikke vejer 15 (kan ikke helt huske det!

Ellers tror jeg at atmosfærisk luft består af 20-21% O2 og ca. 78% N2.. Og så kan du jo selv regne ud hvad det ville veje, med de forhold...

Held og lykke..

Svar #3
16. marts 2006 af Kazzopi (Slettet)

Arh ja. Sådan kan jeg selvfølgelig opstille det.. Glemte lige at O altid går sammen 2 og 2, så det er O2 der er i luften, og så kan det selvfølgelig godt veje mere end NH3.

Lige til sidst vil jeg lige høre: Hvad betyder en dobbeltpil i et reaktionsskema helt præcist.
Fx når ammoniak kommer i vand sker der reaktionen NH3 + H2O <--> NH4+ + OH-
Betyder det at den ikke er konstant, men skifter frem og tilbage hele tiden? og hvorfor er det derfor en svag syre? Håber der kan svares på dette.

Brugbart svar (0)

Svar #4
16. marts 2006 af Dr. MolBio (Slettet)

Ja det betyder at reaktionen kan gå tilbage. Normalt er en reaktion altid, mere eller mindre, forskudt til den ene eller anden side. Dvs. der er næsten aldrig en 50-50 blanding af de to sider.

Ifølge thermodynamikken, så vil en reaktion altid være forskudt mod den laveste energitilstand. Men hvis en reaktion har en dobbeltpil beyder det, at der ikke skal så meget energi til at køre reaktionen den anden vej.

A-->B her har B mindst energi, derfor er reaktionen forskudt imod højre.

C<-->D her har C og D næsten samme energiniveau.

Svar #5
16. marts 2006 af Kazzopi (Slettet)

Tak for det

Brugbart svar (0)

Svar #6
16. marts 2006 af frodo (Slettet)

når du siger ammoniak er lettere end luften, mener du så at massefylden er mindre, eller simpelthen at den molare masse er mindre.

Mon ikke det er der første du mener?
Du skal være lidt mere præcis i din formulering, da det ellers leder til misforståelser.

Men tilbage til hvorfor densiteten af ammnoiaks densitet er lavere end atmosfærisk lufts:

idet vi antager idealitet, kan vi af idealgasligningen få, n=pV/(RT)

hvis vi så kigger på en beholder på 1l indeholdende kun ammoniak med trykket 1L, kan vi udregne stofmængden,( som i øvrigt under idealitetsantagelsen er ens for ALLE gasser). Den bliver:

0,04403

molarmassen for luft kan vi regne med er ca 0,21*32+0,79*28=28,85 g/mol
molarmassen for ammoniak er ca 17g/mol

densiteten er givet ved:
d=m/V=n*M/V
og for fastholdt n og V (som vi har her) er der altså en lineær sammenhæng mellem d og M

gasser med større molare masser har altså tilsvarende større densiteter.

Denne regel er faktisk også med god tilnærmelse gyldig i almindelighed. Der er dog ikke helt den samme lineære sammenhæng mellem d og M for fastholdt n og T.

Brugbart svar (0)

Svar #7
16. marts 2006 af frodo (Slettet)

en lille svipser.

trykket af ammoniak er ikke 1L, men snarere 1 bar

Skriv et svar til: tungere/lettere end luften

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.