Kemi

Molarmassen, massen, reaktionsskema osv.

18. oktober 2006 af A5F8G7 (Slettet)
Hejsa, er der nogen der kan hjælpe mig med disse opgaver?
Jeg kan simpelthen ikke komme i gang. Den første (med afstemning af reaktionsskema) har jeg lavet. Mangler de 2 sidste.

På forhånd tak..
-------------------------------------

H2 og O2 reagerer og danner vand:
H2(g) + O2(g) -> H2O(l)
• Afstem reaktionsskemaet
2H2(g) + O2(g) -> 2H2O(l)afstemt

• Hvor mange gram H2O dannes ved reaktion mellem 10 gram H2 og 10 gram O2?

• Hvor mange liter H2 og O2 skal man bruge til at danne 10 gram vand?
(Både H2 og O2 har temperaturen 20 grader celsius og trykket 1 bar)


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. oktober 2006 af dnadan (Slettet)

Du har afstemt reaktionen korrekt...

Her skal du benytte formlen:
n=m/M
hvor:
n=stofmængden, mol
m= massen, g
M= molarmassen, g/mol
Bestem du først stofmængden af både Oxygen og af Hydrogen(brint), den der har den mindste stofmængde er den toneangivende for hvor meget vand der kan dannes.
Når du nu har bestemt dette, skal du finde forholdet mellem det stoffet med den laveste stofmængde og vand.
Dette betyder:
n(H2)=n(H2O)
n(O2)=n(H2O)*1/2
Når du har fundet stofmængden af vand, benytter du igen formlen:
n=m/M, hvor du så vil isolere m(massen)

Her ved du at du skal ha dannet 10g vand, dette betyder hermed at du skal finde stofmængden af vand vha. formlen:
n=m/M
Herefter kigger du igen på forholdene mellem vand, ilt og brint.
Når du har funder n(ilt) og n(brint), benytter du idealgasligningen:
pV=nRT
hvor:
p= tryk
V= volumen
n= stofmængden
R= Gaskonstanten



Brugbart svar (0)

Svar #2
18. oktober 2006 af Penoer (Slettet)

I den første opgave skal du finde stofmængden (n=m/M) af henholdsvis H2 og O2, så skal du se hvilket af de to stoffer der er i overskud. Så skal du egentligt bare kigge på dit reaktionsskema, så kan du nemlig se om du skal gange med to eller ej (forholdet mellem den bestemmende reaktant og produktet).
Så har du stofmængden af vandet, så skal du igen bruge formlen (n=m/M), her skal du dog lige lave lidt om på den, så du for massen ud.

Det næste opgave skal du bruge idealgasligningen. Du skal nu finde stofmængden af henholdsvis H2 og O2, udfra oplysningen omkring de 10 gram vand. Så kan du bare indsætte det i idealgasligningen, og vupti du har en volumen.

Bare spørger løs, jeg skal alligevel se fodbold nu, så jeg svarer ikke!

Brugbart svar (0)

Svar #3
18. oktober 2006 af Penoer (Slettet)

Husk lige at benytte den rigtige gaskonstant og at omregne graderne fra celcius til kelvin!

Det giver nemlig en helt anden værdi ellers...

Svar #4
18. oktober 2006 af A5F8G7 (Slettet)

Tusind tak for hjælpen Dnadan og Penoer.
Sødt af jer :)

Skriv et svar til: Molarmassen, massen, reaktionsskema osv.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.