Matematik

Matematiske modeller

08. november 2006 af groth (Slettet)
Hej!

Jeg er igang med en Matematik-Samfundsfags opgave. Jeg skal opstille matematiske modeller for Kinas olieforbrug og olieproduktion for tidsrummet 1985-2005.

I 1985 var forbruget 1825 millioner tønder, og dette er i 2005 steget til 6988 millioner tønder.

Jeg ville derfor høre om der er nogle der ved, hvodan man finder frem til den gennemsnitlige stigning af deres forbrug i denne periode...

På forhånd tak
Vh Jakob!

Brugbart svar (0)

Svar #1
08. november 2006 af Kemiersjov (Slettet)

Du kan antage, at olieforbruget stiger lige meget hvert år. Lad stigningsraten være r (f.eks 2% => r=0,02).

Efter ti år gælder så følgene:

6988 = 1825*(1+r)^10

Herefter kan du finde r

Svar #2
08. november 2006 af groth (Slettet)

Jeg kan ikke helt forstå, hvordan man ud fra den der ligning, finder frem til r?

Hvad skal jeg gøre for at finde frem til det?


(Det skal da lige siges jeg ikke er den skarpeste til matematik..)

Brugbart svar (0)

Svar #3
08. november 2006 af Kemiersjov (Slettet)

D.v.s.

6988/1825 = (1+r)^10

HVIS nu der havde stået (1+r)^2 havde du taget kvardratroden af (6988/1825) og dermed fundet 1+r. kvardratrod = opløftet til 1/2.

Nu står der (1+r)^10, hvorfor du skal tage den 10. rod til (6988/1825)

Svar #4
08. november 2006 af groth (Slettet)

Okay, nu forstår jeg..

Nu har jeg taget 10. roden, det giver 19,5679

... er det så den gennemsnitlige stigning?

Og skal man tage det i 20. roden, da det er den gennemsnitlige stigning gennem 20 år, 1985-2005?

Svar #5
08. november 2006 af groth (Slettet)

Er der ikke lige nogle der kan fortælle mig, om jeg er på rette vej?

Svar #6
13. november 2006 af groth (Slettet)

Er der ikke nogle der vil være venlig at fortælle mig om jeg er på rette vej? Og hvis ikke, hjælpe mig?

Skriv et svar til: Matematiske modeller

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.