Kemi
ækvivalente mængder
04. januar 2007 af
Peri (Slettet)
Hvis n(NaOH)=0,0115 mol, og man skal beregne den ækvivalente stofmængde for citronsyre (der jo er triprot), skal man så gange n(NaOH) med 3?
Svar #1
04. januar 2007 af mathon
hvis citronsyre skrives R-(COOH)3
3NaOH + R-(COOH)3 --> R-(COONa)3 + 3H2O,
so
kan læses
3 mol NaOH ækvivalerer med 1 mol R-(COOH)3
0,0115 mol NaOH ækvivalerer med x mol R-(COOH)3,
hvor
x/(1_mol) = 0,0115_mol/(3_mol)
x = 0,0115/3*(1_mol)
x= 0,003833_mol
konklusion:
0,0115 mol NaOH ækvivalerer med 0,003833_mol citronsyre
3NaOH + R-(COOH)3 --> R-(COONa)3 + 3H2O,
so
kan læses
3 mol NaOH ækvivalerer med 1 mol R-(COOH)3
0,0115 mol NaOH ækvivalerer med x mol R-(COOH)3,
hvor
x/(1_mol) = 0,0115_mol/(3_mol)
x = 0,0115/3*(1_mol)
x= 0,003833_mol
konklusion:
0,0115 mol NaOH ækvivalerer med 0,003833_mol citronsyre
Svar #2
29. december 2011 af mathon
Hvis n(NaOH) = 0,0115 mol, og man skal beregne den ækvivalente stofmængde for citronsyre (der jo er triprot), skal man så gange n(NaOH) med 3?
hvis citronsyre skrives R-(COOH)3
3 NaOH + R-(COOH)3 ---> R-(COONa)3 + 3 H2O
som
kan læses
3 mol NaOH ækvivalerer 1 mol R-(COOH)3
0,0115 mol NaOH ækvivalerer x mol R-(COOH)3
hvor
x / (1_mol) = (0,0115 mol) / (3 mol)
x = (0,0115 / 3)·(1 mol)
x = 0,003833 mol
konklusion:
0,0115 mol NaOH ækvivalerer 0,003833 mol citronsyre
Skriv et svar til: ækvivalente mængder
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
