Matematik

Tre ligninger med tre ubekendte

22. februar 2007 af La Gioconda (Slettet)
Jeg har tre ligninger med tre ubekendte.
-Hvordan løser jeg opgaven?

d1=(300.000m/s)*t

d2-d1=(24.000m/s)*t

2=(d2-d1)/d1

Brugbart svar (0)

Svar #1
22. februar 2007 af uksomi (Slettet)

Er du sikker på at ligningerne er givet ved:


d1=(300.000m/s)*t

d2-d1=(24.000m/s)*t

2=(d2-d1)/d1


For det er umuligt at løse, da t går ud med hinanden, når man indsætter d1=(300.000m/s)*t

d2-d1=(24.000m/s)*t ind i 2=(d2-d1)/d1!

Brugbart svar (0)

Svar #2
22. februar 2007 af Callidus (Slettet)

Se dette indlæg: https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=313333

Svar #3
22. februar 2007 af La Gioconda (Slettet)

#2 Ja, det ved jeg godt. Det er jo trods alt mit eget indlæg. Dér fik jeg fortalt at jeg havde at gøre med tre ligninger med tre ubekendte.

#1 Du kan se nærmere på det indlæg callidus har lagt ind. Jeg skulle løse tre ligninger med tre ubekendte i forbindelse med en fysik-opgave.

Brugbart svar (0)

Svar #4
22. februar 2007 af uksomi (Slettet)

ok

Brugbart svar (0)

Svar #5
22. februar 2007 af Sentinox (Slettet)

De tre ligninger giver som skrevet i #1 ingen løsninger!

Gennemse at ligningerne er skrevet korrekt op!

//Sentinox

Svar #6
22. februar 2007 af La Gioconda (Slettet)

Men ved i hvordan jeg så kan løse opgaven?
Jeg henviser til:
https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=313333
Her ligger et indlæg med opgaven.

Jeg har som sagt fået givet tre ligninger:
1) d2-d1=v*t
2) d1=c*t
3) z=(d2-d1)/d1

Jeg kender v (=24.000m/s)
og z (=2)

Og jeg skal finde en afstand i første omgang, d2-d1.
I princippet kan jeg benytte mig af ligning 1 til beregning af dette, men der er så det problem at jeg hverken d2, d1 eller t, så det er vel tre ligninger med tre ubekendte.
Det kan også være at man bare skal opfatte (d2-d1), som ét værdi, for så har jeg jo lige pludselig 2 ligninger med to ubekendte, ikke sandt?

Brugbart svar (0)

Svar #7
22. februar 2007 af mathon

se
http://peecee.dk/?id=30432

Brugbart svar (0)

Svar #8
23. februar 2007 af gahle (Slettet)

"Jeg har som sagt fået givet tre ligninger:
1) d2-d1=v*t
2) d1=c*t
3) z=(d2-d1)/d1

Jeg kender v (=24.000m/s)
og z (=2) "

Hvis du så insætter 1) og 2) i 3):

4) z=v*t/c*t <=> z*t=v*t/c

Dette kan reduceres, da der er tale om en et-leddet størrelse både i tæller og nævner, der begge har samme koeffiecient t:

5) z=v/c <=> c=v/z

Jeg indsætter 2) i 1)

d2-c*t=v*t <=>
6) d2=v*t-c*t

t kan skrives:
d1=c*t <=>
7) t=d1/c

Umiddelbart vil t gå ud i alle sammenhæng, hvilket tydeligst fremkommer i 4)Derfor må t være opgivet i din opgave som en given tid?

Brugbart svar (0)

Svar #9
23. februar 2007 af gahle (Slettet)

#7

Ja du har fundet ud af den ene er 3 gange større end den anden, men der er stadig ingen værdier. Den er vel stadig ikke løst?

Brugbart svar (0)

Svar #10
23. februar 2007 af mathon

uoverensstemelse
se
http://peecee.dk/?id=30458


Svar #11
23. februar 2007 af La Gioconda (Slettet)

#8 Jeg mener ikke at have fået oplyst t.
Men du kan da tjekke opgaven ud hvis du vil, kan være jeg har misforstået/overset noget;
http://www.fys.dk/fipnet/6_kosmologi/62_opgaver/o_07.html

Svar #12
23. februar 2007 af La Gioconda (Slettet)

Jeg er ikke helt sikker, men kan opgaven løses sådan her:

d2-d1=v*t
d1=c*t

z=(d2-d1)/d1
z=(v*t)/(c*t)
2=((24.000m/s)*t)/((300.000m/s)*t)
8,33*10^-5=t/300.000m/s
2,78*10^-10=t/t
2,78*10^-10=t

Så har jeg jo fundet t, altså hvis det er rigtig fremgangsmåde.

Svar #13
23. februar 2007 af La Gioconda (Slettet)

sorry, en lille fejl.

z=(d2-d1)/d1
z=(v*t)/(c*t)
2=((24.000m/s)*t)/((300.000m/s)*t)
8,33*10^-5=t/((300.000m/s)*t)
2,78*10^-10=t/t
2,78*10^-10=t



Brugbart svar (0)

Svar #14
24. februar 2007 af gahle (Slettet)

#13 nej

2,78*10^-10=t/t
2,78*10^-10=t

Dette er ikke korrekt, da t/t=1 skal 2,78*10^-10 jo også være lig 1

Umiddelbart er jeg kommet frem til, at man måske selv skal lave en antagelse for t. Har prøvet et par opgaver, hvor man selv skal antage en værdi for et beregne dem. Dette er måske en af dem? Så skriv, at du antager at t=?

Du kan jo så selv vælge en værdi for "?"

Brugbart svar (0)

Svar #15
24. februar 2007 af gahle (Slettet)

"Advarsel

Den strækning, som lyset har bevæget sig i tidsrummet t, er i virkeligheden større end d1, fordi rummet udvider sig, mens lyset er undervejs. Formlen z = v/c kan derfor kun bruges for de galakser, der er så tæt på os (dvs. har så små rødforskydninger), at den fejl, man herved begår, kan negligeres. I praksis går grænsen omtrent ved z = 0,1.

For galakser med rødforskydninger større end z = 0,1 bliver afstandsbegrebet problematisk. Her bliver man nødt til at skelne mellem

1) afstanden til en galakse på det tidspunkt, hvor det lys, vi observerer fra den, blev udsendt og

2) afstanden til galaksen på det tidspunkt, hvor vi modtager lyset fra den.

Som det vil fremgå af opgaverne i afsnittet Kosmologiske afstande, er der for galakser med store rødforskydninger meget stor forskel på de to afstandsmål."

Da du skriver z=2 er vi så enige om, at det hele her er forkert, da du ikke kan bruge z=v/c

Svar #16
25. februar 2007 af La Gioconda (Slettet)

#15
Ja, det er jo rigtigt, det har jeg overset.
Men jeg kan ikke rigtig se, hvordan jeg så skal løse opgaven. Skal jeg bare, som du sagde i det forrige, antage en tilfældig værdi for t el?
Det ville være virkelig rart, hvis du ville hjælpe mig ud af denne opgave, er fuldstændig væk i det.

Brugbart svar (0)

Svar #17
26. februar 2007 af gahle (Slettet)

Jamen skal du ikke bruge en helt anden formel, når z>1??? Kan du ikke give mig et link til den opgave du skal løse, hvor du har opgivet z=2 osv...?

Umiddelbart vil jeg henvise dig til

http://www.fys.dk/fipnet/6_kosmologi/62_opgaver/kos_afst.html

Svar #18
26. februar 2007 af La Gioconda (Slettet)

opgaven:
http://www.fys.dk/fipnet/6_kosmologi/62_opgaver/o_07.html

Svar #19
26. februar 2007 af La Gioconda (Slettet)

Jeg har vist blandet to opgaver sammen, sikke en stor fejltagelse. Det må i alle meget undskylde, men rødforskydningen er altså i dette tilfælde lig 0,08 så kan jeg vel godt bruge den metode jeg brugte ovenfor, da rødforskydningen ikke er større end 0,1
Ikke sandt?

Endnu engang undskyld.

Brugbart svar (0)

Svar #20
01. marts 2007 af gahle (Slettet)

tre ligninger:
1) d2-d1=v*t
2) d1=c*t
3) z=(d2-d1)/d1=v/c <=> z+1=d2/d1=(v/c)-1

z=0,08

såvidt jeg husker var v=24.000 m/s? Eller var det den med 300.000 for d1?

Skriv et svar til: Tre ligninger med tre ubekendte

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.