Kemi

kompleksitetskonstanten...rart med hurtig hjælp

16. april 2007 af Jelly (Slettet)
Jeg har problemer med at bestemme Kk (kompleksitetskonstanten) for reaktionen her:

Ag^+(aq) + 2 NH_3(aq) --> Ag(NH_3)_2^+(aq)

jeg har beregnet at den aktuelle konc for Ag^+ er 8,626*10^-6 M ved 14,5 mL tilsat NH_3

jeg ved at 14,5 mL: U_0/mv = 130 mV

Og jeg har en referanceelektrode med elektrodepotentiale på 311mV.

Hvordan finder man så kompleksitetskonstanten?

Mit bud:

Kk = [Ag(NH3)_2] / ([Ag+] * [NH3]^2)


Ag^+(aq) + 2 NH_3(aq) --> Ag(NH_3)_2^+(aq)
start 0,100M 1,38M 0M

ligevægt 8,626*10^-6 M 1,38-2(0,100) ca. 0,1M

Hvad gør man så nu? Skal man have fat i total volumen?

opgaveteksten kan ses i følgende link:

http://peecee.dk/?id=39991

det drejer sig om sidste delopgave i d)

Håber på respons.

På forhånd tak!




Svar #1
16. april 2007 af Jelly (Slettet)

Bedre kvalitet til opgaveteksten:

http://peecee.dk/?id=39992

Håber på respons!

På forhånd tak!

Brugbart svar (0)

Svar #2
16. april 2007 af Kemiersjov (Slettet)

Tak, link i #1 er til at læse.

Opgaven går kort og godt ud på at bestemme [Ag+] og [NH3], så du kan beregnes K.

Hvis potentialet i forhold til referencenelektroden er 130 mv, så må potentialet af Ag elektroden være 130+311 = 443 mV.

Brug nu Nernst's ligning til at beregne [Ag+]

E = E0 - (RT/nF)*log(1/[Ag+])

Koncentrationen af NH3 finder du ud fra følgende:

Du starter med i alt 7,5 mmol Ag (75 ml ' 0,1 M)og tilsætter 20 mmol NH3 (14,5 ml * 1,38 M)

Da 1 Ag bruger 2 NH3 til reaktionen er der 20-2*7,5 = 5 mmol tilbage efter reaktionen. De 5 mol findes i et volumen på 75+14,5 mm = 89,5 ml.

Du bør endvidere korrigere [NH3] for pH, da der jo er ligevægt mellem NH3 og NH4+. men er pH > 10,5 findes alt ( i praksis alt) NH3 på NH3-form.



Brugbart svar (0)

Svar #3
16. april 2007 af Kemiersjov (Slettet)

Selv får jeg nu, at [Ag+]=9,4*10-7.

Ved et overskud af NH3 på 5 mmol i 89,5 ml = 56 mmol/l får jeg, at pH er ca. 11 og, at 98 af NH3 rent faktisk findes som NH3 og ikke som NH4.

Du begår derfor ingen regnefejl ved ikke at korrigere for pH, men det bør vel vises, at det forholder sig sådan.

K beregnes som du skriver: [Ag(NH3)2+]/([Ag+]*[NH3]^2)

Brugbart svar (0)

Svar #4
16. april 2007 af Kemiersjov (Slettet)

98 er 98 % selvfølgelig

Svar #5
16. april 2007 af Jelly (Slettet)

okay forstår alt hvad du har skrevet i de ovenstående indlæg. Men vil du kort og præcist skrive hvad

[Ag^+] =

[NH_3] =

[Ag(NH_3)_2^+]=


Kk = [Ag(NH3)2+]/([Ag+]*[NH3]^2) =

På forhånd tak!





Svar #6
16. april 2007 af Jelly (Slettet)

Jeg har netop brugt nernst's ligning til at beregne [Ag+:]

E = E0 - (RT/nF)*log(1/[Ag+])


Jeg får: 8,626*10^-6 M

Hvilket sagtens kan passe da tilsætning af ammoniak fører til dannelse af diaminioner, hvor koncentrationen af Ag+ bliver meget lav.

Men mangler bare det sidste :D

Håber på respons.

Brugbart svar (0)

Svar #7
17. april 2007 af Kemiersjov (Slettet)

E = E0 - (RT/nF)*log(1/[Ag+])

0,443 = 0,8 + 0,0592*log([Ag+])

=> log([Ag+]) = (0,443-0,800)/0,0592 = -6,03

=> [Ag+] = 10^-6,03 = 9,3*10^-7

[Ag(NH3)2+] = den oprindelige koncentration af Ag FØR reaktionen indtræder: 75*0,1/89,5 = 0,084 M

Du burde trække koncentrationen af [Ag(NH3)2+] fra men da [Ag(NH3)2+] << [Ag+] kan det undlades.

[NH3] = 0,056 M * 0,98 (pH korrektion) = 0,055.

KK = 0,084 /(9,3*10^-7*0,055^2) = 3,0*10^7

Det er muligt, at der er nogle afrundingsfejl i resultatet, da jeg ikke har gemt alle mellemregninger, men blot brugt de afrundede mellemresultater.



Skriv et svar til: kompleksitetskonstanten...rart med hurtig hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.