Matematik

Cos, sin og tan

22. maj 2007 af Hoys (Slettet)
Hej

Jeg skal op i en reeksamen i skr. naturfag her den 29., hvilket jeg simpelthen fatter nada af. Jeg vil derfor høre om, der er nogen, der gider forklare mig cos, sin og tan, og hvad man bruger det til - eller bare har nogle letforståelige notater, som jeg kan få. Jeg har lige lært løsning af 1. gradslininger i går(woot woot), men cos, sin og tan stirer jeg bare blankt på.


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. maj 2007 af -Zeta- (Slettet)

Du er nød til at specificere. Sin, cos og tan indgår jo i alt fra trekantsberegning til funktioner m.m.

Står der ikke noget i din bog (enhedscirkel)? Har du set nogle af opgaverne her på siden?

Svar #2
22. maj 2007 af Hoys (Slettet)

Det er, så vidt jeg ved noget med trekanter - hjælper det?

Brugbart svar (0)

Svar #3
22. maj 2007 af -Zeta- (Slettet)

Sinus: Cosinus: http://da.wikipedia.org/wiki/Sinus_%28matematisk_funktion%29
http://da.wikipedia.org/wiki/Cosinus

Læs især det med 'Sinus/Cosinus og den retvinklede trekant' og 'Sinus/Cosinus i enhedscirklen'.

Svar #4
22. maj 2007 af Hoys (Slettet)

Det er ligesom at sætte en abe til at læse latin, men tak for henvisningerne - jeg prøver mig lidt frem (;

Brugbart svar (0)

Svar #5
22. maj 2007 af Esbenps

Egentlig skal du bare sørge for, at kunne følgende formler:

Retvinklede trekanter:
sin(v) = [modstående katete]/[hypotenusen]
cos(v) = [hosliggende katete]/[hypotenusen]
tan(v) = sin(v)/cos(v) = [modstående katete]/[hosliggende katete]

Relationerne:
a/sin(A) = b/sin(B) = c/sin(B)
sin(A)/a = sin(B)/b = sin(C)/c

c^2 = a^2 + b^2 - 2ab*cos(C)
cos(C) = (a^2+b^2-c^2)/(2ab)

Idiotformlen:
sin²(v) + cos²(v) = 1

Lær dem udenad, så burde du være godt på vej!


Brugbart svar (0)

Svar #6
22. maj 2007 af Esbenps

Rettelse til #5:

Den øverste linje under "Relationerne:" skal være

a/sin(A) = b/sin(B) = c/sin(C)

Svar #7
22. maj 2007 af Hoys (Slettet)

# 5 -

Okay

Hjælpemidler er tilladte under hele prøven, så tror ikke det bliver nødvendigt at lære dem udenad.

Kan du kort sige hvad hypotenusen, kateten, hosliggende katete og modstående katete er? Hvor finder jeg dem på trekanten?

Brugbart svar (0)

Svar #8
22. maj 2007 af -Zeta- (Slettet)

#7.
http://www.formel.dk/matematik/geometri/Trekant/retvin3.gif

Hypotenuse og kateter findes kun i retvinklede trekanter.

Hypotenusen er den mostående side til den rette vinkel.
Katete er de to andre sider.

En modstående katete er den modstående side af en vinkel. Vinkel A's modstående side bliver således a.

En hosliggende katete er den hinliggende side af en vinkel. (Du kan huske det, som den katete der ikke er den modstående)

Muligvis hjalp det lidt.

Svar #9
22. maj 2007 af Hoys (Slettet)

# 8 - Jo, det gjorde det.

Jeg kan se, at du har kemi på a-niveau, så det kan være du hjælpe mig med noget andet.

Opgaven lyder -

Angiv den kemiske formel for magnesiumchlorid, og gør rede for om stoffet er en molekyl-forbindelse eller en ion-forbindelse.

Hvordan skal den løses?

Brugbart svar (0)

Svar #10
22. maj 2007 af -Zeta- (Slettet)

#9.
Magnesiumchlorid. Okay.

Magnesiumchlorid består af magnesium (et metal) og chlorid (et ikke-metal). Du kan nu allerede konkludere, at det er en ion-forbindelse. (Dvs. de er bundet vha. ioner)

Start med at finde ladningerne for ionerne af magnesium og chlorid.

magnesiums ion = Mg^(2+)
chlors ion = Cl^(-)

Ladningen skal give 0, så derfor må der skulle være 2 x Cl^(-) for hver Mg^(2+). (Så giver ladningen 0)

Derfor kommer formelenheden til at hedde: MgCl2

Svar #11
22. maj 2007 af Hoys (Slettet)

Okay

Hvordan ved du, hvordan deres ion ser ud, altså hvilken ladning den har?

Brugbart svar (0)

Svar #12
22. maj 2007 af -Zeta- (Slettet)

#11.
Tjah. Det kan du se på et periodisk system.

Magnesium skal afgive 2 ioner for at få ædelgas-struktur. Chlor skal optage 2 for at få ædelgas-struktur, (dvs. 8 elektroner i yderste skal).

Brugbart svar (0)

Svar #13
22. maj 2007 af -Zeta- (Slettet)

#12.
Chlor skal optage 1 elektron*

Svar #14
23. maj 2007 af Hoys (Slettet)

Med ædelgasstruktur, mener du så det med at de vil have 8 elektroner i yderste skal?

Brugbart svar (0)

Svar #15
23. maj 2007 af Romulus (Slettet)

#14
Jeps! Ædelgasserne har jo alle (pånær helium) 8 elektroner i yderste skal. Alle stoffer tilstræber at opnå denne unikke struktur. Reglen kaldes også oktetreglen..

Svar #16
23. maj 2007 af Hoys (Slettet)

# 15 -

Gracias

Skriv et svar til: Cos, sin og tan

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.