Matematik

HJÆLP TIL MATEMATIK!!!!!!!! HASTER!!!!!

28. oktober 2007 af mariiia (Slettet)
jeg sidder og laver en matematik aflevering... kan løse den sidste opgave!!! opgaven lyder sådan!!!

Trekant ABC A(1,3) B(6,9) C(9,1) Bestem en ligning for hver af trekanntens højder.
vores nuværende emne er vektorer!!!
man skal bruge dette ligning
a(x-x0)+b(y-y0)
jeg ved godt hvordan man regner ud ligningen for trekantens sider, men med treakntens højder!!! det ved jeg ikke hvordan!!!!!!!!
plzzz hjælp!!!!!!!

Brugbart svar (0)

Svar #1
28. oktober 2007 af mathon

metode:

hældningstallet for linjen gennem B(6,9) og C(9,1)er (1-9)/(9-6) = -(8/3)

hældningstallet for højden h_a er således (3/8) (produktet af hældningstallene for ortogonale linjer er -1),
hvorfor
ligningen for

h_a: er

y-3 = (3/8)(x-1) eller y = (3/8)x + (21/8)

benyt samme metode til beregning af trekantens 2 øvrige højder

Brugbart svar (0)

Svar #2
28. oktober 2007 af mathon

linjen hvoraf h_a er et linjestykke går gennem A(1,3) og har hældningstal (3/8)

Brugbart svar (0)

Svar #3
28. oktober 2007 af mathon

hældningstallet for linjen gennem A(1,3) og C(9,1)er (1-3)/(9-1) = -(2/8) = -(1/4)

hældningstallet for højden h_b er således 4 (produktet af hældningstallene for ortogonale linjer er -1),
hvorfor
ligningen for linjen hvoraf h_b er et linjestykke går gennem B(6,9) og har hældningstal 4

h_b: er

y-9 = 4(x-6) eller y = 4x - 15

Svar #4
28. oktober 2007 af mariiia (Slettet)

okay.. mange taak!!!
men hvordan finder du hælningen??
altså hvorfor divider?
vil du iikk være sød, at opskrive et eller formel som du har brugt!!!
vil gerne forstå det..
vi skal have prøve i det om 2 uger!!!!!!

Brugbart svar (0)

Svar #5
29. oktober 2007 af mathon

for enhver ret linje - med hældning forskellig fra pi/2 - gælder

delta_y/delta_x = a = hældningstal

hvor a er konstant - det er det helt karateristiske ved en ret linje. Har man ikke forsået det, véd man IKKE, hvad en ret linje ER!
Så enkelt kan det siges.

sagt lidt anderledes:
der er proportionalitet mellem ordinat-tilvækst og abscisse-tilvækst

en ret linje gennem A(1,3)og B(6,9)

ordinat-tilvækst (y-tilvækst)
delta_y = (9-3) = 6

abscisse-tilvækst (x-tilvækst) (pas på rækkefølgen - som SKAL være den samme ved begge tilvækstberegninger!!!)
delta_x = (6-1) = 5



hældningstal = delta_y/delta_x = 6/5 = 1,2 = a
.......................................................................................................................................................................................................

...to fluer med ét smæk - ovenstående var nemlig beregning af hældningstallet for linjen, som AB er et stykke af.

den linje, som h_c er et stykke af, har følgelig hældningstallet -(1/5) = -0,2 (produktet af hældningstallene for ortogonale linjer er -1).

den linje, som h_c er et stykke af, går gennem C(9,1) og har hældningstal -0.2, hvorfor dens - og dermed h_c*s - ligning
er

y-1 = -(1/5)(x-9) eller y = -(1/5)x + (14/5) eller y = -0,2x + 2,8




Skriv et svar til: HJÆLP TIL MATEMATIK!!!!!!!! HASTER!!!!!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.