Kemi

Skal finde en masse.

01. november 2007 af Janik-123456 (Slettet)
Hej,

Jeg har en opgave som jeg ikke kan finde ud af.
Opgaven er at jeg skal finde ud af hvor stor en masse af carbon jeg skal bruge til fremstilling af 2.0 tons jern.

Har et afstemt reaktionsskema, men ved ikke hvordan jeg skal bruge det.

Hvad skal jeg gøre?
Har udregnet M, på dvs. dele af min reaktion, og har N.
Hvordan finder jeg m?


Tak på forhånd :)

Brugbart svar (0)

Svar #1
01. november 2007 af Marie+Louise (Slettet)

Prøv at skrive hele opgaven, så er det lettere at hjælpe.

Svar #2
01. november 2007 af Janik-123456 (Slettet)

Jern(III)oxid -> jern


Fe2O3 + C -> Fe + CO

Afstemt:

Fe2O3 + 3C -> 2Fe + 3CO


Hvor stor er massen af carbon der skal bruges til fremstillingen af 2,0 tons jern?

Brugbart svar (0)

Svar #3
01. november 2007 af Stenalt (Slettet)

2 tons jern = hvor mange mol???
Du ved at du så skal bruge 3/2 gange det mol Carbon... Dette dividerer du med molmassen og vupti, så har du svaret...

Brugbart svar (0)

Svar #4
01. november 2007 af Stenalt (Slettet)

By the way, er du sikker på di reaktionsligning? Frit carbon findes jo kun som diamant og grafit så vidt jeg ved...

Brugbart svar (0)

Svar #5
01. november 2007 af Marie+Louise (Slettet)

Ok, så find n(Fe). Ud fra reaktionsskemaet kan du se, at 3 C giver 2 Fe, så n(C) = 2/3n(Fe).

Svar #6
01. november 2007 af Janik-123456 (Slettet)

Huh?
Altså 2 tons jern = 2000000g.

Og det der 3/2, er det fordi forholdet er 3:2?
Jeg har store M, på alle delene.

Så skal jeg sige:
3/2 * 36,033 = 54,0495 (benævnelse hvad?)

Eller er det forkert?

Svar #7
01. november 2007 af Janik-123456 (Slettet)

4#

Altså det ved jeg ikke.
Jeg regnede med at fordi den er alene så skal den være nul.
Men skal den ikke det? :(

Brugbart svar (0)

Svar #8
01. november 2007 af Marie+Louise (Slettet)

Hovsa, Stenalt har helt ret, n(Fe) = 3/2n(C), min fejl.

Du regner n(Fe) med n = m/M. Så bruger du ovenstående forhold til at finde n(C).

Svar #9
01. november 2007 af Janik-123456 (Slettet)

Så jeg skal sige:

n(C)=m/M
n(3 mol)=x/36,033g pr. mol

?

Hvorfor skriver du n(Fe)?

Brugbart svar (0)

Svar #10
01. november 2007 af Marie+Louise (Slettet)

Nu, du skal finde stofmængden af Fe ud fra den masse, du har fået oplyst (2 ton).

Så start med at finde massen af Fe! Slå molarmassen op i din bog eller periodiske system.

Svar #11
01. november 2007 af Janik-123456 (Slettet)

Jeg har massen af Fe, den er 111,694.
Men hvorfor af Fe når spørgsmålet lyder hvor stor er massen af carbon..?

Jeg forstår det bare ikke.

Brugbart svar (0)

Svar #12
01. november 2007 af Marie+Louise (Slettet)

Mener du massen eller stofmængden af Fe?

Du skal bruge stofmængden af C til at udregne massen af C. Ud fra reaktionsskemaet kan du se, hvor meget Fe (som du har en masse og derfor en stofmængde af) du har ved 2 tons.


Brugbart svar (0)

Svar #13
01. november 2007 af Marie+Louise (Slettet)

Her er der et andet eksempel, som er lettere at forstå.

2 H2 + O2 -> 2 H2O

Du vil gerne producere 2 mol H2O. Hvor mange mol O2 skal du så bruge for at fremstille 2 mol H2O?
Prøv at svare på den først, den er lettere at forstå!

Svar #14
01. november 2007 af Janik-123456 (Slettet)

Der står hvor stor er massen. Så det er vel massen.
Og der står massen af carbon, så jeg skal vel sige massen det.

Med mindre, jeg skal sige for carbon og jern, fordi jeg skal kigge på deres 'blandings forhold'?

Svar #15
01. november 2007 af Janik-123456 (Slettet)

#13, det ved jeg ikke.
Jeg er forstår ikke spørgsmålet..

Jeg vil ha 2 mol H20
Hvor mange 02 skal jeg have, ehm, 4?

Jeg ved det ikke..

Brugbart svar (0)

Svar #16
01. november 2007 af Marie+Louise (Slettet)

Nej, du skal have 1 mol O2 ( og 2 mol H2) for at danne 2 mol H2O.
Dette er meget basalt og vigtigt. Jeg vil foreslå, at du kigger i din bog en gang til, der står det sikkert rigtig godt forklaret. Det er vigtigt, at du lærer konceptet.

Svar #17
01. november 2007 af Janik-123456 (Slettet)

Jeg er bare meget langsom.


Men vil du ikke nok hjælpe? Skal afl. i morgen, og orker ikke at side hele natten og tænke på hvor basalt det her er og hvor dum jeg er.
Gør jeg allerede alt for ofte.

Skriv et svar til: Skal finde en masse.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.