Kemi

Ækvivalente mængder?

08. december 2007 af 887 (Slettet)
Sidder her med følgende opgave som jeg ikke kan løse, håber derfor på lidt hjælp!

Opgaven:

Man laver ammoniak ved reaktionen:

3H(2 forneden)+N(2 forneden) --> 2NH(3 forneden)

er 12,5g H(2 forneden) ækvivalent med 25,3g N(2 forneden)?

Hvordan gør jeg?

Hvordan kan jeg som det er ævivalent eller ej?

Brugbart svar (0)

Svar #1
08. december 2007 af apandersen (Slettet)

Du beregner stofmænden af H2 og N2 udfra de opgivede masser og ser om 3 * n(H2) = 2 * n(N2).

Brugbart svar (0)

Svar #2
08. december 2007 af dnadan (Slettet)

Med andre ord:
3H2+N2 --> 2NH3

dvs. 3 mol H2 ækvivaleret 2 mol NH3
Heraf:
3*n(H2)=2*n(NH3)

Beregn de stofmængderne for dihydrogen og amoniak, hvis de passer ind i overstående, så er der tale om ækvivalente mængder.

Svar #3
08. december 2007 af 887 (Slettet)

Er mine beregninger så rigtige?

n(H)= 6,2mol

n(N) = 0,90 mol

Hvad gr jeg så?

Skulle jeg have sagt 0,90*2 fordi det er N2?

Brugbart svar (0)

Svar #4
08. december 2007 af dnadan (Slettet)

#3

Altså nu ved jeg ikke, hvordan du er kommet frem til det og i øret er det n(H2) og n(NH3) du finder.

Men prøv at skrive dine mellemregninger ned her.

ellers prøv at læse #2 igennem igen.

Brugbart svar (0)

Svar #5
08. december 2007 af dnadan (Slettet)

#4

Oh wait, jeg troede der stod ...25,3g NH(3 forneden)?

Så #2 skal derimod være
3n(H2)=n(N2)

Brugbart svar (0)

Svar #6
08. december 2007 af apandersen (Slettet)

Ja sorry, det skulle være 3 * n(H2) = n(N2)

Altså, først beregner vi n(H2) og N(N2):

n(H2) = m/M = 12,5 g / 2 g/mol = 6,25 mol
n(N2) = m/M = 25,3 g / 28 g/mol = 0,90 mol

Så tjekker vi om 3 * N(H2) = n(N2)

3 * n(H2) = 3 * 6,25 mol = 18,75 mol
n(N2) = 0,90 mol

Og da 18,75 mol ikke er lig med 0,90 mol er det IKKE ækvivalente mængder.

Svar #7
08. december 2007 af 887 (Slettet)

Godt, så er jeg HELT med! :)

Og det skal da lige siges at jeg har regnet rigtigt! :)

Så mange takker til jer to! :D

Skriv et svar til: Ækvivalente mængder?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.