Kemi

Titrering - masse af zink HJÆLP!

05. marts 2008 af Christiane.k (Slettet)
Hej Alle,
Jeg håber virkelig der er en derude der kan hjælpe mig.

Jeg ved, at man kan beskytte jern mod korrosion ved at dække jernoverfladen med et zinklag, hvilket kan gøre ved varmforzinkning eller zinklaget kan påføres ved elektrolyse.
Formålet med det eksperiment jeg har lavet er at måle zinklagets tykkelse på et elforzinket søm. Først og fremmest har ejg fjernet zinklaget ved at anbringe sømmet i fortyndet saltsyre, hvor rekationen ser således ud:
Zn + 2H+ --> Zn2+ + H2

Ved vejning af sømmet før og efter kan man direkte bestemme massen af zinklaget.
Men massen kan også bestemmes ved at titrere de dannede zinkioner med EDTA. EDTA'ioner betegnes som bekendt Y4-. I miit forsøg har jeg titreret med Na2H2Y og titreringsreaktionen kan derfor se sådan ud:
Zn2+ + H2Y2- --> ZnY2- + 2H+
Jeg udføre forsøget i en svag sur opløsning med indikatoren xylenolorange. Under titreringen bindes zinkionerne sig til EDTA, og de sidste zinkioner opbruges, skifter farven til ren gul.

Jeg har brugt 10 ml. 4 M HCl,som jeg efter reaktionen med sømmet har hældt over i en kolbe, som jeg efterfølgende har fyldt op med demineraliseret vand, så der i alt var 100 mL væske. Derefter opløste jeg 5 gram CH3COONa*3H2O, og tilsøtter 15 mL 2 M NH3. Så tilsatte jeg en smule indikator, hvorefter jeg tirerede opløsningen med 0,0500 M Na2H2Y. Opløsningens farve skiftede til ren gul efter jeg havde tilsat 2,2 mL.

Nu kan jeg simpelthen ikke finde ud af hvad det er jeg skal gøre / kigge på , hvis jeg skal anvende titrerresultatet til at beregne zinklagets masse.

Jeg håber virkelig der er en derude der kan hjælpe mig. Hvis i mangler nogle oplysninger, så må i lige skrive...

HJÆLP! :D - Det er ikke noget jeg skal aflevere, blot noget jeg vil regne ud, så jeg har det, når jeg evt. skal op til eksamen til sommer... Så intet snyd eller lignende.

Mvh.
Christiane K.

Brugbart svar (0)

Svar #1
05. marts 2008 af Kemiersjov (Slettet)

EDTA og Zn reagerer 1:1, så hvis kan beregne hvor mange mol EDTA der er tilsat, ved du også, hvor meget Zn (også i mol), der er på et søm.

Du har tilsat 2,2 ml, 0,05 M EDTA = 0,11 mmol

Omregn nu til g Zn

Svar #2
05. marts 2008 af Christiane.k (Slettet)

Okay, tusind rigtig mange gange tak!
Nu har jeg regnet på det osv. Jeg får desværre en en procent afvigelse fra den vejede vægt på 67,3%!!!!
Er der nogen der kan hjælpe mig med hvilke fejlkilder og usikkerheder der findes i dette forsøg, som kan medfører en så stor procent afvigelse?

Hilsen Christiane.

Brugbart svar (0)

Svar #3
05. marts 2008 af Kemiersjov (Slettet)

Det er små mængder du arbejder med, så der skal ikek så meget til at lave en fejl!

Hvis du opløser lidt af jernet i sømmet, vil den titrerede bestemmelse give et lavere tal end ved vejning. Hvilke resultater har du?

Svar #4
05. marts 2008 af Christiane.k (Slettet)

Altså massen af sømmet var 0,6336 gram inden forsøget, og massen af sømmet efter syrebehandlingen var 0,6293 gram, hvilket altså medfører at zinklagets masse ligger på 0,0043 gram.
Når jeg skal beregne massen vha. titrerresultaterne, så siger jeg
0,11 mmol*65,39 g/mol = 7,1929 mg.
massen af Zn = 7,1929/1000 = 0,0071929 gram.

%-afvigelse: ((0,0071929-0,0043 g.)/0,0043 g.)*100=67,3 %

Passer det ikke?
Og er der andre fejlkilder? Er ikke helt sikker på hvad det er der har fået det til at gå så galt..

Brugbart svar (0)

Svar #5
05. marts 2008 af Kemiersjov (Slettet)

Der er altid mange fejlkilder.

Var sømmet helt rent og tørt ved syrevasken?

Ved titreringen anvendt du "kun" 2,2 ml. Kan det tænkes, at du overtitrerede (tilsatte for meget)?

Du kan altid pynte på fejlberegningen ved at sige:

%-afvigelse i forhold til den titrerede værdi:

%-afvigelse = (7,1-4,3)7,1*100

Skriv et svar til: Titrering - masse af zink HJÆLP!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.