Matematik
udvikling
08. april 2008 af
cloudo (Slettet)
Vurder om en af de tre modeller (linear, eksponentiel eller potens) kan anvendes til at beskrive denne udvikling.
hvilken en skal jeg vælge? og hvorfor?
1950 1970 1980 2003
1571 524 208 29
Linear Regression (ax+b)
regEQ(x)=-28,6885x+57264,3
a = -28,6885
b = 57264,3
r = -0,916565
r^2 = 0,840092
Exponentiel Regression
regEQ(x)=6,99166e67*0,926591^x
a = 6,99166e67
b = 0,926591
r = -0,993118
r^2 = 0,986284
Power Regression
regEQ(x)=1x^-150,631
a = 1
b = -150,631
r = -0,992622
r^2 = 0,985298
hvilken en skal jeg vælge? og hvorfor?
1950 1970 1980 2003
1571 524 208 29
Linear Regression (ax+b)
regEQ(x)=-28,6885x+57264,3
a = -28,6885
b = 57264,3
r = -0,916565
r^2 = 0,840092
Exponentiel Regression
regEQ(x)=6,99166e67*0,926591^x
a = 6,99166e67
b = 0,926591
r = -0,993118
r^2 = 0,986284
Power Regression
regEQ(x)=1x^-150,631
a = 1
b = -150,631
r = -0,992622
r^2 = 0,985298
Svar #1
11. april 2008 af tal-pædagog (Slettet)
Både eksponentiel udvikling og potensudvikling virker som rimelige bud ud fra forklaringsgraden på ca. 98,5% i begge tilfælde. Hvis man ser på de to regressionskurver ift. dine data, så er det nok eksponentiel udvikling, der er mest plausibel - her ligger data tilfældigt spredt omkring regressionskurven. Det gør de ikke ved potensudviklingen, hvis man ser på residualerne...
Desuden er der en anden god grund til at vælge eksponentiel udvikling. Hvis der er tale om, at x-værdierne er årstal, så er det ulogisk, at der skulle være tale om procent-procent udvikling, for årstal/tiden opfattes normalt som en lineær udvikling og dermed ikke procentuel. Vi angiver ikke tid som f.eks. 1% efter år 1980, hvormed vi skulle mene 1980 + 19,8 = år 2000 (afrundet).
Desuden er der en anden god grund til at vælge eksponentiel udvikling. Hvis der er tale om, at x-værdierne er årstal, så er det ulogisk, at der skulle være tale om procent-procent udvikling, for årstal/tiden opfattes normalt som en lineær udvikling og dermed ikke procentuel. Vi angiver ikke tid som f.eks. 1% efter år 1980, hvormed vi skulle mene 1980 + 19,8 = år 2000 (afrundet).
Skriv et svar til: udvikling
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
