Kemi

HJÆLP:masse% i kobber

25. september 2004 af basti (Slettet)
opgave 2.16 i "opgaver kemi" A-niveau

jeg har en opgave, som jeg ikke kan løse:
en legering består af kobber og sølv. 0,708 g af legeringen opløses i overskud af koncentreret salpetersyre, hvorved følgende redoxreaktioner forløber:

Cu + NO3- -> Cu2+ + NO2

Ag + NO3- -> Ag+ + NO2

redox har jeg afstemt.

b) opløsningen fortyndes med vand, hvorefter den titreres med 0,105 M NaCl. ved titrering udfældes AgCl (s).

jeg har fundet frem til at

AgNO3+NaCl -> AgCl + NaNO3

hvor NaCl:
C=0,105 M
V=28,5 ml
n= 2,9925 mmol

og AgCl:
n=2,9925 mmol
M=143,35 g/mol
m= 428,97 mg.

men hvordan finder jeg masseprocent kobber indhold i legeringen. jeg ved, at resultatet er 54%, men kan ikke komme frem til det...



Brugbart svar (0)

Svar #1
25. september 2004 af Katty (Slettet)

Jeg får det kun til 45%

Brugbart svar (0)

Svar #2
25. september 2004 af Damon (Slettet)

Hvordan ved du det lige er AgNO3+NaCl -> AgCl + NaNO3 den reaktion der forløber når du titrerer med NaCl?

Svar #3
25. september 2004 af basti (Slettet)

til DAMON:

der står den sure opløsning fortyndes med vand, hvorefter den titreres med 0,105 M NaCl-opløsning.ved titrering udfældes AgCl. for at udfælde alle Ag+ som AgCl, kræves brugt 28,5 mL af NaCl-opløsningen... derfor må reaktionsligningen se sådan ud...

så ja, det er det :-)

Svar #4
25. september 2004 af basti (Slettet)

til Katty:

hvordan har du fået 45%. Jeg fik nemlig afvide at facit skulle give 54 %...

Brugbart svar (0)

Svar #5
25. september 2004 af Damon (Slettet)

#3 ok - vidste jeg jo ikke der stod :P

m(kobber)=m(total)-m(sølv)=0,708 g - n*M = 0,708 g - 2,9925 mmol * 107,9 g/mol = 0,708 g - 0,322 g = 0,385 g

m-%(kobber)= 100% - m(kobber)/m(total *100% = 100% - 0,385 g / 0,708 g * 100% = 45,62%

Brugbart svar (0)

Svar #6
25. september 2004 af Damon (Slettet)

Tallene 45,xx% og 54,xx % hænger mærkeligt sammen :P

Mon ikke den du har fået resultatet af har udregnet m-% for sølv?

Svar #7
25. september 2004 af basti (Slettet)

ok... tak for hjælpen... har fået det til de 54 %, du skal bare ikke sige 100%-... i starten... men kun m(kobber)/m(total)*100 %...

men 1000 X mange TAK, smiler stort :-D

Brugbart svar (0)

Svar #8
25. september 2004 af Damon (Slettet)

Ja det er mig der tåger... jeg har udregnet afvigelsen...

Skriv et svar til: HJÆLP:masse% i kobber

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.