Matematik

røringspunkt mellem andengradsligning og tangent

28. august 2008 af julie_girly (Slettet)

Hvis jeg har en tangents forskrift og en andengradslignings forskrift og skal finde deres røringspunkt, hvordan gør jeg så? ved godt man skal sætte dem lig hinanden. Ved bare ikke hvordan man gør, når den ene er en andengradsligning?


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. august 2008 af piper (Slettet)

Så ordner du bare den nye andengradsligning som fremkommer og løser den.


Brugbart svar (0)

Svar #2
28. august 2008 af piper (Slettet)

ax^2 + bx + c = qx + p

ax^2 + (b-q)x + (c-p) = 0


Svar #3
28. august 2008 af julie_girly (Slettet)

jamen jeg forstår det ikke ud fra en formel.. bliver nødt til at se et eksempel


Brugbart svar (0)

Svar #4
28. august 2008 af piper (Slettet)

f(x) = 0,5x2-4x+10 (andengradslinging)

t(x) = -2x + 8 (tangent)

Sæt f(x) = t(x)

0,5x2-4x+10 = -2x + 8

Læg 2x - 8 til på begge sider så fås

0,5x2-2x+2 = 0

Nu skal den bare løses..


Svar #5
28. august 2008 af julie_girly (Slettet)

og løse den mener du finde nulpunkterne ?


Brugbart svar (0)

Svar #6
28. august 2008 af piper (Slettet)

Ja, nu hvor den nye andengradsligning er ordnet, så bunder problemet i at bestemme nulpunkter.


Svar #7
28. august 2008 af julie_girly (Slettet)

og ikke mere end nulpunkter ? : )


Svar #8
28. august 2008 af julie_girly (Slettet)

<p>og ikke mere end nulpunkter ? : )


Brugbart svar (0)

Svar #9
28. august 2008 af piper (Slettet)

Siden det er tangent er der kun en løsning - den rører kun parablen i 1 punkt. Lad os kalde løsningen x0 så er skæringspunktet (x0, f(x0) ) eller (x0, t(x0)). Du ved jo at f(x0) = t(x0)
 


Brugbart svar (0)

Svar #10
28. august 2008 af mathon

f(x) = y = ax2 + bx + c

y = hx + q    (da  a og b er brugt)

skæring kræver

ax2 + bx + c = y = hx + q

hvoraf

ax2 + (b-h)x + (c-q) = 0

med diskriminanten lig med 0, da der kun er én løsning

d = (b-h)2 - 4*a(c-q) = 0


Svar #11
28. august 2008 af julie_girly (Slettet)

hvad så når diskriminanten bliver 0 ?


Brugbart svar (0)

Svar #12
28. august 2008 af piper (Slettet)

#10 Ja, men hun forstod ikke udtrykket i 2, så hun bad om et eksempel. Tror hun er med på den nu.


Brugbart svar (0)

Svar #13
28. august 2008 af piper (Slettet)

"udtrykket i #2"


Svar #14
28. august 2008 af julie_girly (Slettet)

altså min andengradsligning var -x^2-5x-7 og min tangent var 1x+2

derfor bliver den nye andengradsligning x^2-6x-9

??


Brugbart svar (0)

Svar #15
28. august 2008 af piper (Slettet)

#11

Da der er tangent kan ax2 + bx + c = y = qx + p kun have en løsning. Deraf ved vi at diskriminanten er 0.


Brugbart svar (0)

Svar #16
28. august 2008 af mathon

y = hx + q
er kun tangent
hvis
(b-h)2 - 4*a(c-q) = 0


Brugbart svar (0)

Svar #17
28. august 2008 af piper (Slettet)

#14

Ja


Svar #18
28. august 2008 af julie_girly (Slettet)

jeg får 6 til en løsning?


Brugbart svar (0)

Svar #19
28. august 2008 af piper (Slettet)

Nej. Du manglede et fortegn på din 'nye' andengradsligning. Den skal være

-x^2-6x-9 = 0


Brugbart svar (0)

Svar #20
28. august 2008 af mathon

#14

nej
x2 + 6x + 9 = 0

(x+3)2 = 0


Forrige 1 2 Næste

Der er 37 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.