Matematik

Hurtigt spørgsmål

04. september 2008 af kim19 (Slettet)

jeg har denne opgave: vis at linjen med ligningen 3x+4y+2=0 er tangent til grafen for funktionen √3x-2 så skal jeg også bestemme koordinaterne til røringspunktet.

jeg har bestem røringpunktet til (x,y) = (6,4)

så brugte jeg tangten ligningen er fik y = 3/4x - 1/2

men når jeg så omskriver linjens ligning 3x+4y+2=0  får jeg y = 3/4x + 1/2

altså forskellen er + og - 1/2

gør det nogle forskel når jeg skal vise at linjens ligning er tangten til grafen, og det som sagt er + eller - ?? Håber lige en kan hjælpe

Tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. september 2008 af fluen på væggen (Slettet)

Du må have lavet en fejl! Hvordan kan (6,4) være røringspunkt, når koordinatsættet slet ikke passer i ligningen 3x+4y+2=0???

I øvrigt fortæller ligningen y=√(3x-2), at både x og y skal være positive, hvilket giver, at 3x+4y+2≥2 så disse to grafer kan slet ikke skære hinanden!

Opgaven er forkert skrevet op fra starten af!!!


Svar #2
04. september 2008 af kim19 (Slettet)

oka tak kan du måske hjælpe lidt, det ville være super.

f(x) = √3x-2

f'(x) = ((1) / (2√3x-2)) * 3 = 3 / (2√3x-2)

er dette rigtig ?

tror det måske er her det er gået galt


Brugbart svar (0)

Svar #3
04. september 2008 af fluen på væggen (Slettet)

#2 Der er ikke noget galt i den udregning - men de to ligninger kan ikke opfyldes samtidig, så hvordan vil du nogensinde finde skæringspunktet? Enten er f(x)=√(3x-2) forkert - bemærk den nødvendige parentes... Ellers er 3x+4y+2=0 forkert. De kan ikke være opfyldt samtidig!!! Ligegyldig hvor rigtigt du ellers regner!!!


Svar #4
04. september 2008 af kim19 (Slettet)

så opgaven kan ikke løses er dette rigtig forstået ?


Svar #5
04. september 2008 af kim19 (Slettet)

undskyld der skal selvfølgelig stå -4

altså 3x-4y+2=0

f(x) = √3x-2

f'(x) = ((1) / (2√3x-2)) * 3 = 3 / (2√3x-2)
 

men efter jeg har gjort dette, så omskrev jeg 3x-4y+2=0 til y = 3/4x + 1/2

og så regnet jeg på 3 / (2√3x-2) = 3/4 og fik x = 6

dette må være forkert men ved ikk hvor fejlen er. Kan hjælpe mig ?


 


Brugbart svar (0)

Svar #6
04. september 2008 af fluen på væggen (Slettet)

Nu kan jeg pludselig sagtens hjælpe dig!

Isolér først x i y=√(3x-2). Dette giver x=(y2+2)/3. Indsættes dette i stedet for x i ligningen 3x-4y+2=0, hvilket giver:

3(y2+2)/3-4y+2=0

⇔ (reducerer lidt)

y2-4y+4=0

Den andengradsligning løses med diskriminant (som er nul) og det hele, hvilket giver y=2. Derpå udregnes x vha. ligningen 3x-4y+2=0, hvor y=2 indsættes og x isoleres. Deraf fås så, at x=2, dvs. skæringspunktet bliver (2,2).


Svar #7
04. september 2008 af kim19 (Slettet)

når man løser denne andengradsligning giver det så ikke x og ikke y som du skriver ?


Brugbart svar (0)

Svar #8
04. september 2008 af fluen på væggen (Slettet)

#7 Nej, for jeg har erstattet x med (y2+2)/3 så x er helt væk fra ligningen. Det er y, der skal isoleres. Ved godt, det ser lidt mærkeligt ud, men det er fordi man er vant til, den størrelse i en andengradsligning, der ønskes bestemt, har navnet x. Dette er der ingen logisk grund til - den kunne hedde q, hvis det skulle være. Her er y den eneste ubekendte, der er tilbage, og andengradsligningen løses med hensyn til y, som man siger!


Svar #9
04. september 2008 af kim19 (Slettet)

Jeg siger tak for hjælpen, jeg prøver at gå igang med den. og prøver at forstår den hehe. men tak

og så har jeg skæringspunktet så sætter jeg selvfølgelig ind i tangentligningen og på den måde viser jeg at lingen er tangent til grafen ikke ?


Brugbart svar (0)

Svar #10
04. september 2008 af fluen på væggen (Slettet)

#9 Det synes jeg, lyder som en god idé! Jeg har ikke skrevet ret mange mellemregninger, så du må jo spørge, hvis du bare sidder fast et sted.


Svar #11
04. september 2008 af kim19 (Slettet)

Tak


Skriv et svar til: Hurtigt spørgsmål

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.