Kemi

stofmængder ved ligevægt

22. november 2008 af Reddie3gWorker (Slettet)

Fire gasser i en lukket beholder indgår i en ligevægt. Jeg har fire stofmængder, n1, n2, n3 og n4, og jeg kender ligevægtskonstanten. Nu fyldes der 1,15mol n1 i beholderen (uden at temperaturen ændre sig). Hvordan skal jeg ud fra disse oplysninger finde de nye stofmængder?


Svar #1
22. november 2008 af Reddie3gWorker (Slettet)

(OBS)
med "Nu fyldes der 1,15mol n1 i beholderen" mener  jeg at der fyldes 1,15mol af samme gas som n1 er :)


Brugbart svar (0)

Svar #2
23. november 2008 af mathon

...kan ikke besvares unden kendskab til de mængdeforhold, hvori n1, n2, n3 og n4 indgår i reaktionen...


Svar #3
23. november 2008 af Reddie3gWorker (Slettet)

Okay, jeg har en reaktion:

A(g)+B(g)<->C(g)+D(g)

(alle i forholdene 1:1)

I beholderen har vi følgende stofmængder:

n(A)=0,62mol
n(B)=0,41mol
n(C)=0,84mol
n(D)=0,13mol

Og det er så herefter at der fyldes yderligere 1,15mol af gassen A i vores

Er det nok til at kunne udregne de nye stofmængder?


Brugbart svar (0)

Svar #4
23. november 2008 af mathon

Kc = [C(g)]*[D(g)]/([A(g)]*[B(g)]) =(0,84)*(0,13)/(0,62*0,41) = 0,429583     (ubenævnt)
 

                                          A(g)       +       B(g)   --->/<---   C(g)       +       D(g)
1. ligevægtsstofmængde          0,62                0,41                   0,84                0,13
2. ligevægtsstofmængde        1,77-x              0,41-x               0,84+x              0,13+x

hvilket giver

Kc = (0,84+x)*(0,13+x)/((1,77-x)*(0,41-x)) = 0,429583
og
0 < x < 0,41

hvoraf
x = 0,103063 ≈ 0,10    (de øvrige stofmængder er med decimaler)

2. ligevægtsstofmængder:
A = 1,77 - 0,10 = 1,67
B = 0,41 - 0,10 = 0,31

C = 0,84 + 0,10 = 0,94
D = 0,13 + 0,10 = 0,23
 


Brugbart svar (0)

Svar #5
23. november 2008 af mathon

bemærk:
specifikt i denne opgave er
ligevægtsbrøken ubenævnt, da enhederne forkortes ud,
hvorfor
der kan regnes alene på molstørrelserne uden at tage hensyn til rumfangene

Kc = (nC/V)*(nD/V)/((nA/V)*(nB/V)) = (nC)*(nD)/((nA)*(nB))


Brugbart svar (0)

Svar #6
23. november 2008 af mathon

(de øvrige stofmængder er med decimaler)   --->   (de øvrige stofmængder er med to decimaler)


Skriv et svar til: stofmængder ved ligevægt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.