Kemi

Molare masse og hårdhed

06. december 2008 af hoda (Slettet)

hej, er næsten færdig med min afl. men mangler lige to opg. som jeg slet ikk kan finde ude af:

opg.1

Amalie ønsker at bestemme grundstoffet holmiums molare masse. hun afvejer 1,1597g              holmium(3)chlorid, og oplser det i vnd. hun tilsætter nu overskud af slvnitrat, filtrerer bundfaldet fra, tørrer og vejer det: i alt 1,8382g. hvd er holmiums molare masse?

opg.2

Både Mg2+ og Ca2+ bidrager til hårdheden af drikkevand. en hårdhed på 1 dH svarer toæ at summen af [Mg2+] og [Ca2+] er 0,178 mM. drikkevand må hjst indeholde 50 mg Mg2+ pr liter - hvilken hårded svarer det til?


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. december 2008 af Ramses I (Slettet)

Betragt reaktionen:

Ho(Cl)3(aq) + 3AgNO3 -----> 3AgCl(s) + Ho3+ + 3NO3-

Så er det blot at bestemme molmassen for Ho(Cl)3 og trække 3 gange molmassen for chlor fra.

Jeg bruger molkors:

X = (1,1597*3*143,32)/1,8382 =271,26 g/mol Ho(Cl)3 - 3*35,45 =164,91 g/mol Ho

Ifølge databog er M (Ho) = 164,93032 g/mol


Brugbart svar (0)

Svar #2
06. december 2008 af Ramses I (Slettet)

Vands hårdhed:

Så vil jeg sætte Ca2+ = 0 mM og beregner molære C af Mg2+

X=(50 mg/L / 1000 mg/g)/24,3050 g/mol = * 1000 for at få mmol/L = 2,0572 mmol/L = / 0,178mmol/L=11,56 odH

Husk der er ingen krav til Ca2+ så den må i princippet være uendelig høj. På Lolland/Falster er der ifølge kort i databog den højeste hårdhed på ca. 23 odH. Af de 23 odH må koncentrationen af Mg2+ maximalt udgøre 11,56 odH. Den laveste hårdhed ligger omkring Esbjerg og er på ca. 8 odH.


Skriv et svar til: Molare masse og hårdhed

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.