Kemi

Elektronegativitet - Lidt mere avanceret. Hurtig svar bedes.

04. februar 2009 af VallaMadsen (Slettet)

Hej,

Jeg sidder lige og laver rapport omkring upolær og polær, vi har opløst nogle stoffer i vand, ethanol og heptan, men jeg kan ikke se hvad det har med polær og upolær at gøre??

 og jeg skal bruge noget omkring hvordan man beregner elektronegativiteten på molekyler. et eksempel på et polært stof er H2O fordi der i H20 er en usymmetrisk ladning, om stoffet er upolært eller polært afhænger som bekendt af elektronegativiten.

hvis et stof har en elektronegativitet fra 0 til 0,5 så er det upolært, og hvis et stof er polært så har det en elektronegativitet fra 0,5 til 1,6.

Mit spørgsmål lyder nu følgende hvordan regner jeg ud hvad elektronegativiten er? Gerne med et eksempel. NaCl fx.

Ps. Man kan se et skema over elektronegativiten her: http://da.wikipedia.org/wiki/Elektronegativitet


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. februar 2009 af dnadan (Slettet)

Hvis du tager NaCl:

χNa=0,9 og χCl=3,0 (det rigtige symbol for elektronegativitet findes ikke her, men det var det tætteste, som jeg kunne finde)

ΔχNaCl=3,0-0,9=2,1 dvs. forskellen mellem de to atomers elektronegativitet gør, at elektronerne her vil være draget mod Chlor atomet.

For at noget kan være polært skal der være en elektronegativitetsforskel, overvej, om denne er tilstede hos heptan, begrund! Og det samme gøres ved ethanol(kig på OH gruppen)

Håber det hjalp en smule :-)

Fortsat god aften

Mvh. Dan


Svar #2
04. februar 2009 af VallaMadsen (Slettet)

Okay tusind tak you made my day.  haha, så det er bare så simpel at finde elektronegativiten for hver atom og så bare minus ? Hvad hvis der er 2 atomer fx. H20, er det så bare 4,4 minus 3,44?

Ja du har ret i det med polært, men hvis elektronegativitetsforskel er på fx. 0,3 så er der jo stadig tale om en upolær?


Brugbart svar (0)

Svar #3
04. februar 2009 af dnadan (Slettet)

Nej, det er forskellen mellem hvert atom, ikke samlet, Hvis du prøver at tegne vandmolekylet op, kan det herudra udledes(grundet den store forskel på elektronegativitet mellem atomerne) at vand har en partiel negativ ladning på iltatomet(dvs. elektronerne vil helst være der) samt at vand vil have en partiel positivladning på hydrogenatomerne.

- Det sidste spørgsmål forstår jeg ikke helt, en elektronegativitet forskel på 0,3 vil betyde en upolærforbindelse, men det passer jo også glimrende med, at heptan er et upolært opløsningsmiddel.


Svar #4
04. februar 2009 af VallaMadsen (Slettet)

Okay så blev jeg så klogere, tak for dine svar de hjalp en helt del.

Bare gleme sidste spørgsmål har fundet ud af det. ;)

Skal lige være sikker, så NaCL er derfor en ionforbindelse? ikke?


Brugbart svar (0)

Svar #5
04. februar 2009 af dnadan (Slettet)

Det er pga. den store elektronegativitets forskel (som gør, at saltet findes i et iongitter).


Brugbart svar (0)

Svar #6
30. oktober 2011 af dumle29 (Slettet)

Et andet spørgsmål.

Hvordan finder man forskellen på stoffet AgNO3?

kan ikke finde ud af hvordan man bærer sig ad med det, da der indgår en sammensat ion. :(


Brugbart svar (0)

Svar #7
30. oktober 2011 af mathon

 

                                             Ag             N            O
elektronegativitet                  1,9            3,0         3,5

forskel                                            1,1           0,5

     N og O holder således "lige godt" fast i de fælles elektronpar
     medens Ag attrakkerer  noget mindre

  

 


Brugbart svar (0)

Svar #8
30. oktober 2011 af mathon

 

                            ...hvorfor bindingen mellem Ag og N er flest procent ioniseret


Brugbart svar (0)

Svar #9
30. oktober 2011 af dumle29 (Slettet)

Ah okay tak :)

så hvis man skal bruge dette for at finde ud af om det er ion eller kovalent binding, hvilken tager man så? eller ligger man dem sammen?


Brugbart svar (0)

Svar #10
30. oktober 2011 af dumle29 (Slettet)

ved godt at det er en ion binding, men skal finde forskellen


Skriv et svar til: Elektronegativitet - Lidt mere avanceret. Hurtig svar bedes.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.