Matematik

Beregne højde for vandstand i cylinderformet beholder ved given rumfang

23. marts 2009 af nEalz (Slettet)

Opgaven går på, at der findes en cylinderformet beholder (Bemærk: den ligger ned, jeg har vedhæftet et billede) og jeg skal angive ved hvilken højde cylinderen indeholder 1 kubikmeter væske, 2 kubikmeter væske, 3 kubikmeter væske osv... op til 28 kubikmeter væske.

Målene for beholder er som følger (har også indskrevet dem på den vedlagte tegning):

Ø=2600mm
L=5400mm
V=28,7m3

Man skal forestille sig at der uden for beholderen findes et skueglas, hvori vandstanden er lige så høj som inde i beholderen pga. trykket, og det er på dette skueglas jeg skal afmærke i hvilken højde der er 1kubikmeter, 2kubikmeter osv. tilbage inde i beholderen.

Enhver hjælp vil gøre mig meget taknemmelig,

Nealz.

Vedhæftet fil: Beholderskitse.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #1
24. marts 2009 af kieslich (Slettet)

Der er flere måder at løse det på. Hvilket redskab forventer din lærer at du benytter: Geometri, differentialregning, eller... ????


Brugbart svar (0)

Svar #2
24. marts 2009 af kieslich (Slettet)

Har løsning 'grov skitse' via geometri. se fil.

Se den igennem, og stil spørgsmål imorgen

Vedhæftet fil:Untitled7.doc

Brugbart svar (0)

Svar #3
24. marts 2009 af kieslich (Slettet)

Tro ikke på kieslich. Han har glemt at trække trekanten fra. Det må han lige ordne når han kommer hjem.


Brugbart svar (0)

Svar #4
24. marts 2009 af richterklanen (Slettet)

På tegningen er ø = 2500 mm, og så er v = 26,507 m3.


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. marts 2009 af kieslich (Slettet)

To løsningsmetoder. Den ene med geometri, den anden med integralregning. Giver det samme, så enten er begge rigtige eller begge forkerte.

Vedhæftet fil:Untitled7.doc

Brugbart svar (0)

Svar #6
24. marts 2009 af richterklanen (Slettet)

Se vedh. fil.


Svar #7
24. marts 2009 af nEalz (Slettet)

Kieslich:

Jeg har lidt svært ved at forstå dele af din forklaring, men grafen er fantastisk!

Det sidste du skriver, "solve (V(h)=1,h) = h = .198118" og de følgende 3 linjer, er det lig med højden for rumfanget V=1,0 m3, målt i meter? Altså hvis V=1,0 da vil højden være 0,198118m (~200 mm?). 

Hvis jeg har forstået det korrekt, hvordan beregner jeg så værdien for de andre 27 (hvis Ø=2600mm) højder med V=2,3,4.....?
 

Tak for hjælpen.






 


Svar #8
24. marts 2009 af nEalz (Slettet)

Richterklanen:

Tak for hjælpen! men jeg har også et lille spørgsmål til din forklaring.

Du siger jeg skal løse ligningen v - sin(v) = k / 4,21875 ved hjælp af de 26 (27 da Ø=2600m, jeg skrev forkert på tegningen) k-værdier, men hvad er det jeg ønsker at finde, er det virkelig v-sin(v)?

Hvis det altså er v-sin(v) jeg skal finder ved de 27 forskellige k-værdier, skal jeg så derefter indsætte den fundne værdi for v-sin(v) ved et givent k {1,2,3....27} i formlen V=0,5*1,252*(v - sin(v))*5,4 m3? Så står jeg jo med volumen, og ikke højden af vandstanden?

Højden for vandstanden er givet som p ved formlen p = 1,25*(1*cos(v/2)), og det er jo denne jeg ønsker at finde, men jeg er som sagt blevet lost på vej derhen, og kan ikke lige gennemskue hvordan jeg skal finde vinklen, v, til at indsætte i denne formel.

nEalz.


Svar #9
24. marts 2009 af nEalz (Slettet)

Forresten, hvad betyder det, at v er målt i radian?


Brugbart svar (0)

Svar #10
24. marts 2009 af kieslich (Slettet)

Man måler i grader når man skal regne geometriopgaver, men i radianer når man har med funktioner at gøre.   PÅ en omgang er der 360 grader eller 2*pi radianer. Radianer har ingen enhed, men ellers opfører de sig ens. Vedhæftet en fil med lidt flere forklaringer.


Brugbart svar (0)

Svar #11
24. marts 2009 af kieslich (Slettet)

nå, så prøver jeg igen. Hvorfor kan man ikke oploade TI filer?

Vedhæftet fil:Untitled9.doc

Svar #12
24. marts 2009 af nEalz (Slettet)

Jeg går i stå da jeg skal checke om funktionen passer, ligesom du har gjort det i dokumentet. Har vedlagt et SS af problemet, det ville være rart hvis du kunne hjælpe mig endnu en gang.

Vedhæftet fil:Derive.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #13
24. marts 2009 af kieslich (Slettet)

Jeg kan ikke lide det der svævende 2 tal i #3. Husk at kvadratrod skal omslutte det hele √(2rx-x2).

Slet #4 og #5 dem bruger du ikke til noget. Test det og send en besked.


Svar #14
24. marts 2009 af nEalz (Slettet)

Den vil stadig ikke. Jeg har vedlagt en fil.

Vedhæftet fil:Derive2.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #15
24. marts 2009 af kieslich (Slettet)

Undskyld det tog lidt tid. Jeg var nede og lege med skolens stjernekikkert. Du har et √ for meget i #4


Svar #16
24. marts 2009 af nEalz (Slettet)

Når ja det kan jeg godt se, men når jeg retter det, får jeg igen en fejl, 'false'.

Jeg tror der er noget galt med måden jeg tager integralet på, hvis du kender til Derive, så har jeg skrevet følgende for at få det frem der står:

L:=5.4
r:=1.3

f(x):=√(2rx-x^2)

V(h) := L*2*∫(f(x), x, 0, h)

V(2.6)=

Og her kommer fejlen så.

Vedhæftet fil:Derive3.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #17
24. marts 2009 af kieslich (Slettet)

Ser mystisk ud. Jeg brugte derive for mange år siden og har uheldigvis glemt alt om mulighederne. Dit resultat er rigtigt, så hvorfor den siger false, kan jeg ikke forstå. Er der mulighed for at få resultatet afrundet? altså som et decimaltal og ikke som en brøk. Kan du sætte h > 0 ? Det hjælper nogen gange i TI.

Prøv at lave en solve (eller hvad det nu hedder i derive) og se om den også siger false til det.


Svar #18
24. marts 2009 af nEalz (Slettet)

Jeg kan ikke finde ud af hvad der er problemet, men du har ret, hvis jeg løser V(2,6)=(4563*pi)/500 som det ses på lommeregneren får jeg V=26,7, altså den maksimale volumen. Men når jeg så prøver at solve V(h)=1, går det igen helt galt. Jeg har vedlagt et screenshot.

Men i det første dokument du uploadede, hvor du sagde du havde lavet en fejl i beregningerne, havde du lavet et skema med volumen {1,2,3...m^3} og de tilsvarende højder. Er det muligt at du kunne lave det igen, nu hvor du har fundet fejlen i det første?

Vedhæftet fil:Derive4.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #19
25. marts 2009 af kieslich (Slettet)

Din solve giver også det korrekte resultat. Jeg tror, at grunden til at derive ikke vil regne færdigt er, at den er indstillet i grader. Et eller andet sted, husker ikke hvor, kan du sætte den til at regne i radianer. Gør det, så vil det virke (håber jeg).

Den liste du snakker om må være noget fra Richterklanens svar (#6)


Svar #20
25. marts 2009 af nEalz (Slettet)

Det vil jeg prøve at lege lidt med, men den liste jeg snakker om ligger i det dokument du uploadede som #2. Skemaet ses aller nederst i dokumentet, og jeg tror det er dét der ligger til grundlag for grafen som ses både i dokumentet for svar #2 og svar #5, det er dog ikke den samme graf.

Jeg har lige taget et SS af skemaet, så du kan se hvad jeg mener.

Vedhæftet fil:Skema.jpg

Forrige 1 2 Næste

Der er 24 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.