Matematik

opgaver uden hjælpemidler

09. maj 2009 af sasxa (Slettet)

Er der nogen der kan hjælpe mig med en række opgaver for sidder nemlig og øver mig til eksamen mandag

1.

Bestem k så -2 er rod i polynomiet p(x) x^3+kx^2-3x+6

2.

forkort brøken: (a^2-6+9) / A^2-9

3.

en funktion f er bestemt ved d(x) = x^3+bx^2+3x+4 hvor b er et tal. Bestem de værdier for b, for hvilke f er en voksende funktion.

4.

Der er givet en funktion f(x)=x^3-4x

Grafen for f(x) afgrænser sammen med førsteaksen en punktmængde, der har et areal. bestem arealet for denne punktmængde

5.

Om en funktion f(x) oplyses at p(2,2) er et punkt på grafen for f(x), samt at funktionen er en løsning til differentialligningen

dy/dx - 3y = x^2

bestem en ligning for tangenten til grafen for f(x) i p

6.

en kugle er givet ved (x+2)^2+(-2)^2+z^2=8

bestem kuglens skærring med førsteaksen

7.

I et koordinatsystem i rummet har en plan ligningen 2x-y+x+3=0 og en linje l har parameter fremstillingen:

(x,y,z)=(1,2,3)+t (1,-1,1)

Undersøg om p(4,-1,6) er et punkt på l

Jo mere forklaring jeg kan få jo bedre.... håber nogle kan hjælpe


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. maj 2009 af ibibib (Slettet)

1) Indsæt -2 i stedet for x og 0 i stedet for p(x). Det giver en ligning hvor du isolerer k.

2) Du skal benytte kvadratsætningerne (du har glemt et a)

(a^2-6a+9) / a^2-9 = (a-3)2/((a+3)(a-3)) = (a-3)/(a+3)


Brugbart svar (0)

Svar #2
09. maj 2009 af ibibib (Slettet)

3) d '(x) = 3x2+2bx+3. Denne ligning må ikke have nogen løsninger. Bestem b så diskriminanten er mindre end nul.


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. maj 2009 af MN-P (Slettet)

1) p(x) sættes=0 og x=-2 indsættes i udtrykket

) er du sikker på du ikke har tabt et a?

3) find f'(x), find f'(x) nulpunkter,

Når f*(x)> 0 er funktionen voksende


Svar #4
09. maj 2009 af sasxa (Slettet)

 men hvordan til 3)?


Brugbart svar (0)

Svar #5
09. maj 2009 af MN-P (Slettet)

7)

(x,y,z)=(1,2,3)+t (1,-1,1)

Undersøg om p(4,-1,6) er et punkt på l

x=1+t

y=2-t

z=3+t

indsæt x som 4 og beregn t

indsæt værdien for t i de tre varable og se om du ender med (x.y.z)=(4,-1,6)

Hvad du skal med planet kan jeg ikke se


Brugbart svar (0)

Svar #6
09. maj 2009 af ibibib (Slettet)

3) d '(x) = 3x2+2bx+3

d = (2b)2 - 4·3·3 = 4b2 - 36

Da d skal være mindre end nul, skal 4b2 være mindre end 36. Det betyder at b2 skal være mindre end 9 og dermed er -3<b<3.


Brugbart svar (0)

Svar #7
09. maj 2009 af MN-P (Slettet)

3)

d(x)= x^3+bx^2+3x+4

d '(x) = 3x2+2bx+3. (parabel)

Hvis d'(x) er positiv er funktionen voksende

hvis d'(x)=0 er funktionen vandret,  det er toppen eller bunden for parabelen

x=(-2b(+-)(4b2-36)1/2/6

Hvis der skal være en løsning på ligningen må diskriminanten (4b2-36) ikke være negativ =>

4b2>=36  ⇒

b>3 eller b<-3

hm..... .og hvad så?



Brugbart svar (0)

Svar #8
09. maj 2009 af MN-P (Slettet)

#6

du har da en fortegnsfejl

d > 0  så 4b2 > 36


Brugbart svar (0)

Svar #9
09. maj 2009 af MN-P (Slettet)

6)

en kugle er givet ved (x+2)^2+(-2)^2+z^2=8

bestem kuglens skærring med førsteaksen

På førsteaksen er y=0 og z=0

Indsæt disse værdier og find x (to værdier)

du har vist tabt y da du skrev opgaven

skriv de to punkters koordinater


Brugbart svar (0)

Svar #10
09. maj 2009 af Louise_C (Slettet)

jeg vil gerne vide løsningen til opgave 4 og opgave 5. jeg skal også til eksamen på mandag


Brugbart svar (0)

Svar #11
09. maj 2009 af ibibib (Slettet)

#8 Nej det har jeg ikke. d '(x) må ikke være nul og derfor skal d<0


Brugbart svar (0)

Svar #12
09. maj 2009 af ibibib (Slettet)

4) Der må mangle oplysninger.

Er x>0?

Er det i andet eller fjerde kvadrant?


Brugbart svar (0)

Svar #13
09. maj 2009 af Jessica1

Jeg vil også gern se en gennemgang af 5 og 6, hvis det er muligt ;P


Brugbart svar (0)

Svar #14
05. februar 2012 af C21222L (Slettet)

Nogle, med et svar på 7'eren?


Skriv et svar til: opgaver uden hjælpemidler

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.