Fysik

Krafter

17. maj 2009 af Jhondon (Slettet)

Hej

Jeg er igang med en opgave hvor jeg vil teste hvad vandmodstanden er på et legeme. Til dette vil jeg lade vægten fra et lod trække legemet igennem vandet. Mit første spørgsmål er så om det ikke passer at modstandskraften må være den tyngdekraft som loddet skulle have haft, minus den faktiske tyngdekraft?

Jeg bliver i mit forsøg nødt til at lave det så jeg trækker legemet i en snor, der først går udner en trisse og bagefter op over en anden, for at få loddet tilstrækeligt op. Mit andet spørgsmål er så, om ikke kraften er den samme på snoren ved svømmeren, som den er på snoren ved loddet, selv om der er sat to trisser imellem?

Jeg håber der er nogen der kan svare på dette.

Med venlig hilsen
Rasmus


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. maj 2009 af peter lind

Hvad mener du med "den tyngdekraft som loddet skulle have haft, minus den faktiske tyngdekraft ".? Der findes kun en tyngdekraft på loddet.

Det anden del er noget uklar. Jeg kan ikke se hvordan din forsøgsopstilling er. Du skal være opmærksom på at trisserne delvis kan bære loddet. Opløs kræfterne i de givne snoretninger.


Svar #2
18. maj 2009 af Jhondon (Slettet)

Jeg mener at hvis jeg beregner hvilken kraft loddet skulle have haft uden modstand fra legemet, og trækker den kraft fra som loddet har med modstanden fra legemet i vandet, så må jeg vel have vandmodstanen på legemet?

Du kan se forsøgsopstillingen på det vedlagte billede. Jeg er rilig sikker på at jeg er nødt til at opløse kraften i snorkrafter, men jeg er nødt til at være sikker. Jeg er også rimelig sikker på at jeg kan beregne modstandskraften efter overstående, men er der en lettere metode?

Vedhæftet fil:svommeforsog.bmp

Brugbart svar (0)

Svar #3
18. maj 2009 af peter lind

Du har helt ret i at snorekraften skal opløses efter kræfter i snorens retning og vinkeltret derpå. Hvis du lader det køre så længe at bevægelsen er blevet jævn er snorekraften=vandmodstanden. Ellers skal du også se på legemets accelleration og finde den resulterende kraft på legemet. Generelt vil du få Flegeme=Fsnor-Fvandmodstand


Svar #4
18. maj 2009 af Jhondon (Slettet)

Men det er vel ikke nødvendigt at projektere krafter ud for mit forsøg?

Jeg har tror at jeg har fundet en bedre måde at beregne vandmodstanden på, nemlig ved brug af terminalhastigheden (som du også skriver). Vi er vel enige om at det antages at friktion i vand er proportional med kvadratet på hastigheden, altså Fv=k*v2 ikke? Opstilles så Newton 2 på systemet giver det noget i retning af

m2g-kv2 = (m1+m2)*dv/dt  (hvor m1 er legemets masse og m2 er loddets masse)

og når så hastigheden er blevet konstant er dv/dt = 0. Når det sker kan man udlede k fra sætningen før så den giver

k = (m2g)/v2

og k kan så indsættes i formlen for friktionen i vand fra før, kan det gøres sådan? Og så er det vel ligemeget med trisserne og snorkrafter? (det antages self. at snoren ikke vejer noget (; )

På forhånd tak! Og tak for svarene indtil videre.


Brugbart svar (0)

Svar #5
18. maj 2009 af peter lind

Det kan du godt; men så mister du muligheden for at eftervise at gnidningsmodstanden er proportional med v2. Jeg kender ikke dit projekt; men hvis opgaven går ud på at finde noget om proportionalitetsfaktoren vil det være godt nok.


Skriv et svar til: Krafter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.