Matematik

beragning af størst mulig rumfang for kasser

11. oktober 2009 af DeciMat (Slettet)

Hej alle.

Jeg er igang med at finde ud af en funktionsforskrift for beregning af kasse med størst mulig rumfang.

Af en kvadratisk plade med sidelængde 10dm skal der fremstilles en fodertrug. I hvert af de fire hjørner bortskæres et kvadrat med sidelængderne x dm, hvorefter pladen bukkes så der fremkommer en åben kasse med højde x dm.

Bestem den værdi af x, for hvilken truggets rumfang bliver størst mulig.

Hjælp please, vil ikke ødelægge ferien pga. det.


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. oktober 2009 af MN-P (Slettet)

højde x dm

truets længde bliver (10-2x) dm og det gør dets bredde også

rumfang=l*b*h= (10-2x)*(10-2x)*x=100x-40x2+4x3= f(x)

find f'(x) og sæt f'(x) =0 for at finde max


Svar #2
11. oktober 2009 af DeciMat (Slettet)

Jeg  får x=5

men dette giver ikke størst mulige rumfang.

x=12,5 giver f.eks. en større rumfang, hvor laver jeg fejlen?


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. oktober 2009 af peter lind

#2 Det kan kun besvares, hvis du fortæller, hvad du har lavet.


Svar #4
11. oktober 2009 af DeciMat (Slettet)

f'(x)=12x2-80x+100

6400-4800=1600

(80+kvrod1600)/2*12=5 maxima er 5!


Brugbart svar (0)

Svar #5
13. oktober 2009 af peter lind

Du har fundet et lokalt minimum ikke maksimum. Lokalt maksimum for funktionen får du for den anden løsning til andengrads ligningen. Du skal iøvrigt være opmærksom på at det er et lokalt maksimum.  f(x) -> oo for x ->oo


Svar #6
16. oktober 2009 af DeciMat (Slettet)

Et slåskamp med anden og tredjegradsligninger gav ingen svar.

Jeg har fundet ud af at største rumfang kan findes ved hjælp af regneark. Jeg har  vedlagt en fil som jeg ønsker I kikker på.

Mht, ligningerne tænker jeg på; hvad skal den være lige med? Jeg finder enten lok. ext eller minima der ikke fortæller noget om rumfanget men om graffen.

Vil I ikke nok se på vedlagte fil og vise hvordan man besvarer sådan et spørgsmål.

Største rumfang er iflg. regnearket 17*66*66=74052 hvilket er korrekt. Men jeg kan ikke komme frem til samme resultat på nogen måder.

Tak for hjælpen

Vedhæftet fil:kasse.xlsx

Brugbart svar (0)

Svar #7
16. oktober 2009 af peter lind

Jeg kan ikke læse det filformat. Generelt skal du se på lokal maksima og grænsetilfælde altså grænserne for x. Ved grænserne for x bliver rumfanget i dette tilfælde 0, så det er det lokale maksimum du skal finde. I #4 har du bare valgt en af rødderne i andengradsligningen. Hvis du gør det uden at tænke dig om har du 50% chance for at vælge rigtigt og 50% chance for at vælge galt, og du har altså valgt den forkerte rod.


Svar #8
17. oktober 2009 af DeciMat (Slettet)

Ja.. endelig har jeg det. 1,6666, jeg tænkte ikke i dm, ledte altid efter at finde svaret i cm.

Tusind tak for hjælpen.


Skriv et svar til: beragning af størst mulig rumfang for kasser

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.