Kemi

Problemer med stofmængde, masse og lign.

02. november 2009 af Emil1 (Slettet) - Niveau: C-niveau

(2) Bestem stofmængden af acetone ved hjælp af tilstandsligningen og måleresultaterne:
n= (p*V) / (R*T)
n(propanon) = (1,017bar*0,06L) / (0,0831L*bar/mol*K * 346K) = 0.00207mol

(3) Acetones densitet er 0,791 g/mL. Beregn massen af 0,20mL acetone:
P*V=m
1.017bar * 0,06L = 6.10*10^-2g

(4)Beregn acetones molarmasse ud fra (2) og (3):
M = m/n
0,0610g/0.00207mol = 2,95*10^1 g/mol

(5) Beregn acetones molarmasse ud fra strukturformlen:
CH3COCH3 (C3H6O) = 58.08 g/mol

Hvor er fejlen?
Fordi afvigelsen af mine udregnelser er da alt for store.. ? :o
 


Svar #1
02. november 2009 af Emil1 (Slettet)

Hov.. Der skulle stå " Hvorfor er afvigelsen af mine... "
Lidt for hurtig på tasterne..


Brugbart svar (1)

Svar #2
02. november 2009 af mathon

(3)    Acetones densitet er 0,791 g/mL. Beregn massen af 0,20mL acetone:
       m = V·d = (0,20 mL)·(0,791 g/mL) = 0,1582 g
 

(4)   Beregn acetones molarmasse ud fra (2) og (3):
       M = m/n = (0,1582 g)/(0,002122mol) = 74,5523 g/mol              (regnefejl i (2))

(5)   Beregn acetones molarmasse ud fra strukturformlen:
       M(C3H6O) = (3·12,011+6·1,0079+15,999) g/mol = 58,0794 g/mol


 fejlen ligger formentlig i måleresultaterne i (2),
 da den store afvigelse ikke blot er en usikkerhed
 


Svar #3
02. november 2009 af Emil1 (Slettet)

Undskyld jeg glemte den!
(2) Bestem stofmængden af acetone ved hjælp af tilstandsligningen og måleresultaterne:
n= (p*V) / (R*T)
n(propanon) = (1,017bar*0,06L) / (0,0831L*bar/mol*K * 346K) = 0.00207mol ?
 


Brugbart svar (0)

Svar #4
02. november 2009 af mathon

du regner på 60 mL i (2) i dampfase

mens

du i (3) regner på 0,20 mL i væskefase

hvorfra ved du, at 60 mL (CH3)2CO (g) ækvivalerer 0,20 mL (CH3)2CO (l)

hvilket du ikke informerer om?


Svar #5
02. november 2009 af Emil1 (Slettet)

Åh. Jeg er vist på dybt vand..
Men vi bruge 0,20mL Acetone i væske.. :)


Brugbart svar (0)

Svar #6
02. november 2009 af mathon

hvor sikre er de 60 mL acetone i (2)?


Svar #7
02. november 2009 af Emil1 (Slettet)

hvorfra ved du, at 60 mL (CH3)2CO (g) ækvivalerer 0,20 mL (CH3)2CO (l)

Vi startede med at varme vand i skål op til 80°C. Derefter hældte vi 0,2mL Acetone i en 100mL gassprøjte, som var trukket ud til 10mL-mærket, og efter acetonen var hældt i, blev den sluttet tæt ved hjælp af plastik. Til sidst anbringes gassprøjte i skålen med det nu ca. 75°C varme vand og vi måler udvidelsen, når konstant volumen er opnået, samt vandets temperatur ved slut efter grundig omrøring.

Startvolumen: 10mL
Slutvolumen: 70mL
Acetones volumen: 0,06L
Vandets temperatur ved slut: 73°C– 346 kelvin.
Tryk: 1.017bar
 


Brugbart svar (0)

Svar #8
02. november 2009 af mathon

i (2) skal regnes med 70 mL = 0,07 L, da acetonen udfylder hele gaspipettens rumfang

hvilket giver
                         n(propanon) = (1,017 (bar·0,070 L)/(0,0831 (L·bar)(/mol·K)·(346 K)) = 0,002476 mol

som i (4) giver     M = m/n = (0,1582 g)/(0,002476 mol) = 63,8947 g/mol
 

med en relativ afvigelse på: ((63,8947-58,0794)/58,0794)·100% = 10%


Svar #9
02. november 2009 af Emil1 (Slettet)

TAK! :D


Skriv et svar til: Problemer med stofmængde, masse og lign.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.