Kemi

Kalksalpeter og masse % N

10. marts 2010 af P.L. (Slettet)

 Jeg er gået lidt i stå med en opgave, jeg synes ikke der er nok informationer og ved derfor slet ikke hvordan jeg skal gribe den an;( det drejer sig om følgende: 

Kalksalpeter, Ca(NO3)2, anvendes til gødning af fx. græsplæner. 

a) hvor mange masse % N indeholder kalksalpeter? 

Håber virkelig der er nogle der kan hjælpe, på forhånd tak;)


Brugbart svar (1)

Svar #1
10. marts 2010 af JKaram (Slettet)

Regn molekylevægten ud, og derefter kan du dele vægten af en nitrogenatom med den samlede molekylevægt.

Karam


Brugbart svar (2)

Svar #2
10. marts 2010 af mathon

  M(CaN2O6) = 164,10 g/mol
  heraf
          N = (2·14,007)/164,10 = 0,170713 ≈ 17,07%
 


Svar #3
10. marts 2010 af P.L. (Slettet)

 Tusind tak, kan sagtens se det nu.. Jeg tænkte bare ikke i de baner, og blev forvirret pga. der ikke var nogle konkrete informationer ;) Men det var til stor hjælp, så mange mange tak:) 


Brugbart svar (0)

Svar #4
24. oktober 2010 af thiteralt (Slettet)

 Er det sådan at en ligger inde med resten? 
b) 

Kalksalpeter fremstilles ved at behandle kalk, CaCO3, med salpetersyre; 

CaCO3 + 2 HNO3 -> Ca(NO3)2 + CO2 + H2O 

 - Beregn massen af HNO3, der teoretisk skal bruges til fremstilling af 10 kg kalksalpeter. 

c) 

 - Beregn volumenet af den mængde CO2, der afgives ved fremstillingen, idet temperaturen er 48 grader, og trykket er 1,051 bar. 

d) 

Ved fremstillingen anvendes en 68 masse% salpetersyre.

På forhånd, mange tak :)

 - Hvor mange liter 68% salpetersyre skal der anvendes?

e) 

I praksis fremstiller man naturligvis ikke 10 kg. kalksalpeter ad gangen.

Ved en given produktion går man ud fra 10 tons calciumcarbonat, og man opnår et udbytte på 13 tons kalksalpeter.

 - Beregn det opnåede udbytte i procent af det teoretiske. 


Skriv et svar til: Kalksalpeter og masse % N

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.