Matematik

eksponentiel udvikling

10. marts 2010 af theafriisjunker (Slettet) - Niveau: C-niveau

Jeg skal bestemme ligning for en potensudvikling, som går igennem punkterne (4,56) og (9,189)

Der efter skal jeg finde y når x er 20

og hvor mange procent vokser y med når x vokser med 20% ??

_________________________________________________

Håber i kan hjælpe mig?

-Theafriisjunker


Brugbart svar (1)

Svar #1
10. marts 2010 af jnl123

f(x) = b*a^x

Hvor:    a = (y2/y1)^(1/(x2-x1))   og    b = y1/a^(x1)


Brugbart svar (1)

Svar #2
10. marts 2010 af okerne (Slettet)

Slå op i din formelsamling, bog eller søg på nettet og brug de formler for potensudvikling. Når du har fundet formlen sætter du tallene ind på de pladser de skal stå.

Når du har ligning skal du sætte 20 ind på x's plads og du har nu y.


Brugbart svar (1)

Svar #3
10. marts 2010 af Tyrael (Slettet)

(4,56) og (9,189) indsættes i formlen:

a = log(y2)-log(y1)/log(x2)-log(x1) dvs.:
a = log(189)-log(56)/log(9)-log(4)
a ≈  1,50

b  = (y1)/(xa1)

b = 56/(4)1,50

b = 7

Ligningen er altså:

y = 7·x1,50


Svar #4
10. marts 2010 af theafriisjunker (Slettet)

#2
 

Slå op i din formelsamling, bog eller søg på nettet og brug de formler for potensudvikling. Når du har fundet formlen sætter du tallene ind på de pladser de skal stå.

___________________________________________________________________________________________

Det er meget fint alt det der, men tror du ikke jeg har gjort alt det inden jeg skrev her inde?


Brugbart svar (1)

Svar #5
10. marts 2010 af Tyrael (Slettet)

Du indsætter 20 på x's plads i ligningen, dvs.:
y = 7·201,50
y ≈ 626,1

Når x vokser med 20%, så:
x1,50 = 1,20
x = 1,50√(1,20)
x ≈ 1,06

r = a - 1 - ret essentielt at vide!

r = 1,06-1 = 0,06

For at få det i %:
r = 0,06·100% = 6%

Svar: stiger y med 6%

 


Brugbart svar (1)

Svar #6
10. marts 2010 af Tyrael (Slettet)

Hvis du har brug for mere hjælp - eller formler - så skriv endelig. :)


Svar #7
10. marts 2010 af theafriisjunker (Slettet)

Tak for hjælpen :)


Brugbart svar (1)

Svar #8
10. marts 2010 af okerne (Slettet)

Hvis du har fundet formlerne undrer det mig, hvorfor du så ikke kan finde ud af at beregne a og b. Det er jo bare 'plug and play'. Hvis du havde forsøgt så ville du nok selv komme med et løsningsforslag. Så svaret på dit spørgsmål er nej.


Skriv et svar til: eksponentiel udvikling

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.