Matematik

matematisk model.

30. marts 2010 af Angelia (Slettet)

Sagen er det, at jeg skal opstille en matematisk model, ud fra en graf, som er et plot af samhørende værdier af logaritmen til antal træer N og logaritmen til stammens diameter D.  Den matematiske model, skal være for sammenhængen mellem D og N, når jeg kender to punkter (0.86,3.0) og (2.2,0.5).

Det jeg gjorde var, at jeg bestemte a og b for en potensfunktion, hvor jeg får -1.908 og og 2.25, men det er jo ikke sammenhængen mellem D og N? - hvilket gør, jeg er i tvivl mht denne opgave.


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

Når du allerede har taget logaritmerne, skal du lægge en ret linie gennem dine to punkter. Så finder du en lineær sammenhæng mellem log(N) og log(D). Dernæst kan du finde sammenhængen mellem N og D.


Svar #2
30. marts 2010 af Angelia (Slettet)

Jamen, der er en graf med, hvor det er afbildet som en ret linje. Er desværre i tvivl om, hvad du helt præcist mener.


Brugbart svar (0)

Svar #3
30. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

#2 - Den rette linie angiver den lineære sammenhæng mellem log(N) og log(D). Dvs

log(D) = a log(N) + b

Du kan finde a og b fra din graf, og dermed har du

D = 10b Na


Brugbart svar (0)

Svar #4
30. marts 2010 af mathon

           



Svar #5
30. marts 2010 af Angelia (Slettet)

#4, jeg forstår udgangspunktet er den generelle formel for en lineær funktion, men må indrømme, at jeg er lost efterfølgende i dine beregninger. Desværre :/.

#3, jeg er med så langt, at grafen afbilder sammenhængen mellem log(N) og log(D), men hvordan kan du se, at det er det samme som log(D) =a*log(N)+b, så det efterfølgende bliver D=10bNa.
Og hvad mener du med, at jeg kan finde a og b fra min graf? Var det ikke noget, jeg skulle udregne? I må undskylde, mine dumme spørgsmål, men er simpelthen forvirret.


Brugbart svar (0)

Svar #6
30. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

#5 - Du startede i #0 med at skrive at du skulle opstille en matematisk model ud fra en graf, så jeg formodede, at du aflæste to punkter af din graf. Hvis du har en lineær sammenhæng mellem log(D) og log(N), må der jo gælde

log(D) = a log(N) + b

og du kan aflæse a og b fra din graf eller beregne dem fra dine to punkter. Dernæst er det blot at tage antilog på hver side i den lineære model :

10log(D) = 10a log(N) 10b = 10b 10 log(N^a) , og dermed

D = 10b Na


Brugbart svar (0)

Svar #7
30. marts 2010 af mathon

måske det hjælper at starte modsat

               y = b·xa                logaritmer med log

               log(y) = log(b) + log(xa)

               log(y) = a·log(x) + log(b)       bemærk eksponenten blev hældningskoefficient, når skrivemåden

               Y = a·X + B                         hvor stort bogstav betyder logaritmen til det tilsvarende lille bogstav

             

hældningskoefficienten a, som du aflæser på den dobbeltlogaritmiske afbildnings lineære graf, er potenseksponenten i potensudtrykket.

2.koordinaten, B,  til linjens skæringen med den logaritmiske 2.akse

        B = log(b)

        10B = b

hvoraf

         y = b·xa


Skriv et svar til: matematisk model.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.