Fysik

Opgave - beregning af tryk

09. april 2010 af banshee (Slettet)

 God aften :)

Har nogle problemer i fysik med løsning af nedenstående opgave omkring beregning af tryk.

Opgaven gælder: En gasflaske indeholder brint(dihydrogen) ved trykket 5,0*10^5 Pa. Brintens rumfang er 500cm3 og dens temperatur er 22 grader celsius.

Beregn trykket når brinten bliver afkølet til -20 grader celsius. Antag at rumfanget er uændret.

Jeg ved så at jeg skal til at rode med tilstandsligningen.

p := 5*10^5 Pa

T := 295,15 K

T1 := 253,15 K

V := 500cm3

Jeg skal så skrive noget p*V/T = p1*V/T1??

Jeg har ikke helt styr på det, så håber i kan hjælpe mig til hvad jeg skal gøre :)

Tak på forhånd :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. april 2010 af mathon

   isochor tilstandsændring:

  P2/P1 = T2/T1

   P2 = (T2/T1)·P1         T2<T1 ⇔ P2<P1


Brugbart svar (0)

Svar #2
09. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

Ja, du skal bruge tilstandsligningen. Du kender trykket ved een temperatur, holder rumfanget uændret og skal så finde trykket ved en andet temperatur. Isoler p1 i din tilstandsligning.


Svar #3
09. april 2010 af banshee (Slettet)

 Nå okay! tak :)

Skal jeg ikke bruge viden om hvor meget dihydrogens massefylde ændres fra 22grader celsius til -20?


Brugbart svar (0)

Svar #4
09. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

#3 - Hvad ved du da om H2's massefylde? Den samme mængde H2 er indespærret i det samme volumen, så hvorledes ændres massefylden?


Svar #5
09. april 2010 af banshee (Slettet)

Hov det havde jeg vist ikke tænkt ordentligt over :)


Svar #6
09. april 2010 af banshee (Slettet)

Men jeg har jo konstant volumen, og temperaturen ændres. Skal jeg så ikke bruge Gay-Lussacs 1. lov? 

p/T = konstant dvs.  p'/T = p1/T1 => p' = T*p1/T1

Forstår desværre ikke det hele af dette endnu.


Svar #7
09. april 2010 af banshee (Slettet)

p*V/T = (p1*V)/T1

Det er ikke helt korrekt, vel? Sådan forstår jeg det. 


Brugbart svar (0)

Svar #8
09. april 2010 af mathon

divider med V på begge sider     (V er jo konstant)


Svar #9
09. april 2010 af banshee (Slettet)

p*T/W = (p1*T1)/V så?

Regner i mathcad lige nu(er ny til det)

Men kan ikke få det til at gå op? ;)


Brugbart svar (0)

Svar #10
09. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

Hvorfor nu W ?? V er konstant. Brug dit udtryk i #7 og forkort V ud af ligningen og isoler så p1. Du kender p, T og T1. Og det er da ikke så kompliceret, at man skal bruge mathcad eller lignende til det.


Svar #11
09. april 2010 af banshee (Slettet)

Jeg skrev ikke W, men )/V :P

Jeg har fundet ud af det nu(og forstået) :)

Tusinde tak :)

Dejligt med nogle hjælpsomme mennesker!

God weekend :D 


Brugbart svar (0)

Svar #12
09. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

#11 - Ja, det var nok det du mente; men ikke det du skrev. :-)


Skriv et svar til: Opgave - beregning af tryk

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.