Matematik

enkelt og dobbelt logaritmisk koordinat?

11. august 2010 af ein-stein (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej

Mine spg. drejer sig som overskriften hentyder til logaritmisk koordinatsystem.

Jeg ved at enkelt og dobbelt logaritmisk papir bruges hhv. til at bevise en eksponentiel og potens graf. Men hvad er forskellen mellem disse to logaritmiske koordinatsystemer?

Og hvordan er sådan nogle logaritmiske koordinatsystemer bygget op, altså hvordan benyttes de?


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. august 2010 af ramme2 (Slettet)

Enkelt logaritmisk papir har lige stor afstand mellem kvardraterne på x-aksen, ligesom almindeligt milimeterpapir, mens Y-aksen er inddelt efter en logaritmisk skala med aftagende afstand mellem kvardraterne.  Dobbeltlogaritmisk papir har en logaritmisk skala på både x-aksen og y-aksen. Fordelen ved enkelt logaritmisk og dobbeltlogaritmisk papir er at du kan afbillede en fraf for henholdsvis en eksponentielfunktion og potensfunktion ved hjælp af kun 2 punkter. Det er en stor hjælp kun at have behov for 2 punkter for at kunne tegne en graf. Hvis du derimod bruger almindeligt milimeterpapir skal du bruge rigtig mange støttepunkter for at kunne tegne en graf.

Du kan også bevise at en graf er eksponential ved at tegne flere støttepunkter ind på et enkeltlogaritmisk papir. Hvis punkterne på grafen følger en ret linie har du bevist at funktionen er eksponential.

Prøv at tegne en eksponentialfunktion på enkeltlogaritmisk papir og bagefter en potensfunktion på dobbeltlogaritmisk papir.

Håber det giver lidt mening


Brugbart svar (0)

Svar #2
11. august 2010 af NejTilSvampe

 grunden til at en eksponentiel ligning afbildes som en retlinje på enkeltlogaritmisk papir er fordi at y-aksen som sagt er opdelt logaritmisk

y = log(b*a^x) = log(b)+log(a)*x   <--- som du kan se er log(b) og log(a) jo bare en eller anden tilfældig konstant, og da du sikkert ved at en linæer funktion har forskriften y = ax+b så vil  log(a)*x + log(b) også være en retlinje.

på samme måde kan du gøre for en potensfunktion på et dobbelt logaritmisk papir.

log(y) = log(a^x)   =>  log(y) = log(a)*x    så igen, en retlinje fordi x-aksen nu også er logaritmisk inddelt. 


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. august 2010 af mathon

på samme måde kan du gøre for en potensfunktion på et dobbelt logaritmisk papir.

                     y = b·xa

                     log(y) = log(b·xa) = a·log(x) + log(b)   

så igen, en ret linje fordi x-aksen nu også er logaritmisk inddelt

evt. skrevet

                  Y = a·X + B

hvor
          y = 10Y
          x = 10X
          b = 10B


Skriv et svar til: enkelt og dobbelt logaritmisk koordinat?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.