Matematik

cirkel vektor! Hjælp!

02. september 2010 af salliii (Slettet)

 hej en der vil være mega sød og hjælpe mig med en opgave som jeg slet slet ikke forstår:

en cirkel C og linje L har ligningerne

C: (x-2)^2+(y-3)^2=4

L: y=(1/2)x+3

bestem en ligning for tangenten til cirklen C i de to punkter hvor linjen L skærer cirklen.

Håber du kan hjælpe

på forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. september 2010 af mathon

skæring kræver
                                (x-2)2+(y-3)2 = 4  og  y = (1/2)x+3
hvoraf
                                (x-2)2+((1/2)x+3-3)2 = 4        som kan reduceres til

                                5x2 - 16x = 0


Brugbart svar (0)

Svar #2
02. september 2010 af richgirl (Slettet)

Her skal du først finde skæringspunkterne mellem cirklen og linjen. Når du har dine punkter kan du finde cirkelradiusens hældning a= y-y1 / x-x1

Da radiusen står vinkelret på din tanget vil hældningen af din tangent være det reciprokke værdi af radiusens hældning. Derefter bruger du følgende formel til at find din ligning for tangenten:

y-y1 = a(x-x1)


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. september 2010 af mathon

når
       cirklens ligning er

                                                              (x - 2)(x - 2) + (y - 3)(y - 3) = 4


er
       tangentens ligning i (xo,yo)
                                                              (xo - 2)(x - 2) + (yo - 3)(y - 3) = 4


 


Svar #4
02. september 2010 af salliii (Slettet)

1# jamen jeg har lavet det du har skrevet selv men hvordan jeg regner videre det kan jeg ikke finde ud af ?

2# jeg forstår ikke helt?


Brugbart svar (0)

Svar #5
02. september 2010 af mathon

                                   5x2 - 16x = 0

                                  5x·(x-3,2) = 0        brug nul-reglen til beregning af skæringspunkternes 1.koordinater


Svar #6
02. september 2010 af salliii (Slettet)

 det giver 0 og 3,2 hvad skal jeg derefter ?


Svar #7
02. september 2010 af salliii (Slettet)

 er det punkterne for x og x0?


Brugbart svar (0)

Svar #8
02. september 2010 af richgirl (Slettet)

.


Brugbart svar (0)

Svar #9
02. september 2010 af mathon

indsæt de respektive skæringspunkters 1.koordinater i y = (1/2)x+3
til beregning af deres 2.koordinater
 


Svar #10
02. september 2010 af salliii (Slettet)

 (0,5*0+3)=0

og

(0,5*3,2+3)=4,6

er det rigtigt?


Brugbart svar (0)

Svar #11
02. september 2010 af mathon

her skal vist stå
                               (0,5*0+3)=3

 så skæringspunkterne er
      

                     (0;3)    (3.2;4.6)


Svar #12
02. september 2010 af salliii (Slettet)

 skal jeg bruge denne formel nu =

a(x-xo)+b(y-yo)?


Svar #13
02. september 2010 af salliii (Slettet)

 #11 det rigtigt det giver 3 :)


Brugbart svar (0)

Svar #14
02. september 2010 af mathon

tangentligningerne  bør reduceres


Brugbart svar (0)

Svar #15
02. september 2010 af mathon


Svar #16
02. september 2010 af salliii (Slettet)

 men skal jeg så isolere y ? i tangenterne ?


Brugbart svar (0)

Svar #17
02. september 2010 af mathon


 


 
       tangentens ligning i (0;3)
                                                              (0 - 2)(x - 2) + (3 - 3)(y - 3) = 4

      

       tangentens ligning i (3.2;4.6)
                                                              (3,2 - 2)(x - 2) + (4,6 - 3)(y - 3) = 4
 


Svar #18
02. september 2010 af salliii (Slettet)

 tangnet 1 = 4-2x=4

tangent 2 = y=7-(3/4)x 


Brugbart svar (0)

Svar #19
02. september 2010 af mathon

som man vil skrive

                                               x = 0   (dvs y-aksen)
og
                                               y = -(3/4)x + 7


Svar #20
02. september 2010 af salliii (Slettet)

 så det er tangenterne :)? 

super tusind tak for hjælpen en mega stor hjælp.

nu kan jeg lave de andre 3 opgaver som er det samme :)


Skriv et svar til: cirkel vektor! Hjælp!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.