Matematik

HJÆÆÆLP! HURTIGT!!!

17. september 2010 af sarahviborg (Slettet) - Niveau: B-niveau

Opgave 1.

Bestem koordinaterne til skæringspunkterne mellem parablen med ligningen y = x^2 - 2x + 2 og linjen ligningen y = x + 2. Bestem derefter ligningerne for tangenterne til parablen i de to skæringspunkter.

Opgave 2.

En parabel har ligningen y = ½x^2 - 4x + 10.

Bestem en ligning for parablens tangent i punktet med x-koordinaten 2.

Tangenten danner sammen med koordinatakserne en trekant.

Bestem trekantens areal samt dens vinkler.

Opgave 3.

Vis at linjen med ligningen y = 3x - 9/2 er tangent til grafen for f(x) = ½ x^2

Opgave 4.

Linjen med ligningen 4y - 12x + 13 = 0 er tangent til grafen for funktionen f(x) = (x-1)^2 + 2.

Bestem røringspunktets koordinater.


Brugbart svar (1)

Svar #1
17. september 2010 af mette48 (Slettet)

Sig mig forventer du at vi skal lave dit hjemmearbejde?

Hvis du har konkrete spørgsmål, så vil jeg godt hjælpe, men den her går ikke.


Brugbart svar (0)

Svar #2
17. september 2010 af ramme2 (Slettet)

Opgave 1.        y1 =y2            x2 -2x +2 = x+2      sæt ligningen lig med 0 og løs andengradsligningen.   

x=5/2     og x=-½

 2. Bestem derefter ligningerne for tangenterne til parablen i de to skæringspunkter.    

f(x) = x2 -2x +3     differentier f(x)   f'(x) = 2x -2        sæt de fundne  x  værdier fra andengradsligningen  x2 -2x +3 = x+2  ind i f'(5/2) = 2*(5/2) - 2   på x plads. Her finder du hældningskoefficienterne. Det samme gør du x=-½   Det er a værdierne  i den liniære funktion f(x)= ax+b

Herefter finder du b.


Brugbart svar (0)

Svar #3
17. september 2010 af ramme2 (Slettet)

hovsa der var noget galt med mine beregninger af rødderne     x2 -2x +2 = x+2   ⇒ x2-3x =0    opstillet giver det

x= (3+-3)/2     x=3  og x=0

disse 2 værdier sættes ind i udtrykket f'(x) = 2x -2     f'(2) = 2*2 -2   ⇒ f'(x) = 2      f'(0) = x*0 -2    ⇒ f'(0)= -2

derefter har du fundet a værdierne (hældningskoefficienterne) for de 2 tangenter.  Derefter mangler du kun at finde b værdierne.


Brugbart svar (0)

Svar #4
17. september 2010 af Krabasken (Slettet)

Opgave 4

4y-12x+13 ⇒ y=3x-13/4 = (x-1)2+2 ⇒ 12x-13 = 4(x2-2x+1+2)

12x-13 = 4x2-8x+12 ⇒ 4x2-20x25=0 x = (20±√(400+4*4*25) / (2*4)

x = (20±√(0)) / 8 = 5/2 = 2,5

y=3x-13/4 = 30/4 - 13/4 = 17/4 = 4,25

Som mette siger i # 1 må du ikke forvente, ar vi regner dine hjemmeopgaver. Jeg har gjort en undtagelse, fordi det er sent, men den går altså ikke normalt. Det lærer du intet ved.

Og husk lige: VI ER IKKE MED TIL EKSAMEN !!!  


Svar #5
17. september 2010 af sarahviborg (Slettet)

Tak for hjælpen! :D


Brugbart svar (0)

Svar #6
17. september 2010 af mette48 (Slettet)

#4

4y-12x+13 = 0 ⇒ y=3x-13/4

du har vist tabt lidt i farten


Brugbart svar (0)

Svar #7
17. september 2010 af Krabasken (Slettet)

Jeg har nu ikke tabt noget - jeg sætter først de to funktioner lig med hinanden, da skæringspunktet jo er fælles for dem begge, og når jeg har reduceret dem, sætter jeg = 0 for at løse den fremkomne (andengrads)ligning.

Det giver da også det korrekte resultat ;-) 


Brugbart svar (0)

Svar #8
17. september 2010 af mette48 (Slettet)

#4

du har glemt =0 i  første linie og et + mellem 20x og 25 i anden linie, hvor du også skriver (400+4*4*25) i diskriminanten, hvorefter du får den til 0 i næste linie.

småfejl! der trækker ned til eksamen og der er endda rigeligt af dem


Brugbart svar (0)

Svar #9
17. september 2010 af Krabasken (Slettet)

1)  Jeg har ikke brug for noget 0, når jeg blot sætter h(x) = i(x)

2)  Du har gansk ret - SJUSK!

3)  SJUSK igen - der skulle have stået (20±√(400 minus4*4*25), som så bliver 0

Udregningerne er rigtige, men jeg bør selvfølgelig se efter, hvor fingeren rammer på tastaturet.

Ja, jeg skrev fingeren, for når man kun mestrer een-finger-systemet og skal nå at skrive opgaverne inden de unge mennesker går på puden - så er der fart på den stakkels finger.

Derfor kalamiteterne ;-)


Skriv et svar til: HJÆÆÆLP! HURTIGT!!!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.