Kemi

Fældning af oxalsyre (hurtig hjælp please)

09. november 2010 af aaaa202 (Slettet) - Niveau: A-niveau

 Ifmb. med en aflevering skal jeg bestemme, om der dannes bundfald af calciumoxalat i en opløsning med calcium og oxalat-ioner. Det gør der selvfølgelig men jeg skal udregne det konkrete ionprodukt og vise, at det er større en opløselighedsproduktet. Og det er her jeg er lidt i tvivl. For al oxalsyre eksisterer jo ikke som oxalat. Opløsningens pH er 4,5 og jeg har i en tidligere opgave på et bjerrum-diagram aflæst, at 65% af oxalsyren findes som oxalat. Men er det denne koncentration, som jeg skal regne med, eller er det den formelle koncentration af oxalsyre. For jeg ville egentlig tro, at det var den formelle. Min formodning er nemlig, at når der dannes calciumoxalat forsvinder der noget af oxalat, hvilket syre-base ligevægten modsvarer ved at danne mere oxalat osv. osv. indtil alt oxalsyren er blevet til oxalat. Har jeg ret i denne formodning? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. november 2010 af mathon

CaC2O4:

opløseligheden i koldt vand
er
                        0,00076 g/100 mL

som omregnet til mol/L giver (0,00076 g)/(128,10 g/mol)/(0,100 L) = 5,93·10-5 M

                   

                                  [Ca2+]·[C2O42-] = Kop = (5,93·10-5 M)2 = 3,52·10-9 M2


Brugbart svar (0)

Svar #2
10. november 2010 af mathon

HC2O4- :

pKs = 4,19

protolysegraden
                                          α = 1/(1+10pKs-pH) = 1/(1+104,19-4,5) = 0,67


Svar #3
10. november 2010 af aaaa202 (Slettet)

Jeg tror i har misforstået mit spørgsmål. I min opgave tilsættes cacl2 til en oxalsyre opløsning med pH=4,5. Ved pH = 4,5 er 65% på oxalatform. MEN MEN MEN! Når der begynder at udfældes calciumoxalat fjernes der vel en del af oxalaten, som ligevægten modsvarer ved at danne mere af syren osv. indtil nærmest alt oxalsyre er på form af vandig opløst oxalat og oxalat bundet til calcium? Så altså spørger jeg igen: Skal jeg bruge den formelle koncentration af oxalsyre eller kun den brøkdel, som findes på oxalsyreform?


Skriv et svar til: Fældning af oxalsyre (hurtig hjælp please)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.