Kemi

HURTIG HJÆLP - Standardentalpi

03. december 2010 af Halenur (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej SP
Jeg skal finde standarentalpien af

2 CaSO4 * 2 H2O (s) -> 2 CaSO4 * 1/2 H2O (s) + 3 H2O (g)

Jeg har slået værdierne op, men ved ikke om det er rigtigt bl.a. for 2CaSO4 * 2H2O, jeg slår den op til 194,1 J/kg* mol? Er det rigtigt?

Men når jeg så beregner standardentalpierne skal jeg så gange det tal med to, to gange, da der står et to tal foran CaSO4 og H2O?

Tak på forhånd!


Brugbart svar (1)

Svar #1
03. december 2010 af badooo (Slettet)

1) Hvis det står i den bog, så er det vel det du må gå ud fra...?

2) Standardentalpien for 2 CaSO4 * 2 H2O må være for hele stoffet. Du skal gange den med 2, fordi der står 2 CaSO4*H2O


Brugbart svar (0)

Svar #2
04. december 2010 af Phienix (Slettet)

At der står 2 foran H2O betyder at det er dihydrat: der er to vandmolekyler "fanget" i saltet.

Ifølge min databog er Hθ = -2022,63 kJ/mol for CaSO4•2H2O (s)


Svar #3
05. december 2010 af Halenur (Slettet)

Ok tak ;-)

Ja, det har du ret i Phienix.

Jeg har lige et spørgsmål mere.

Jeg sidder med en opgave, som gør at jeg ikke kan komme videre.

Som det fremgår blev der noteret følgende til eksperimentet

t/grader                                      15    25   25       45      55

k/10^-5 M^-1 * s^-1                   7,7   9,7  12,3  15,6   18,3

b) Bestem aktiveringsenergien for henfaldet

Den har jeg løst. Jeg har bare brugt den første og sidste værdi som variablerne t1 og t2

c) Ved hviken temperatur vil det exciterede henfalds dobbelt så hurtigt som ved 10 grader?

Her sidder jeg tænker om man skulle lave en ligning af målingerne, men er lidt i tvivl :S HVad skal man gøre?


Brugbart svar (0)

Svar #4
01. maj 2011 af omarion2410 (Slettet)

 #3 Halenur, nej du skal ikke løse b) sådan. Man skal gøre således (hvilket er blevet bekræftet af en kemilærer) 

For at bestemme aktiveringsenergien Ea foretages der lineær regression af nedenstående værdier. Når funktionen er fundet, kan man finde aktiveringsenergien, da hældningskoefficienten er Ea/R.
T/K                    288,15    298,15     308,15      318,15     328,15
k/ M-5  M-1*s-1   7,7              9,8          12,3            15,3         18,7

Lineær regression: y = -2100,21x + 9,327
Her ses det, at hældningen er -2100,21. Så isoleres Ea på cas:
solve(-2100,21=E_a/(8,31 J/(mol·K))) ? E_a=17,45 kJ/(mol·K)
 


Brugbart svar (0)

Svar #5
01. maj 2011 af omarion2410 (Slettet)

#3 Halenur: svar til c) . Denne har jeg dog ikke fået bekræftet, men det giver god mening i forhold til eksperimentets data.

I ovenstående opgave, fandt man ligningen for eksperimentets data. Denne ligning afbilledes på en graf, hvor man derefter anvender funktionen trace. Da x-aksen på grafen er den reciprokke værdi af temperaturen, skal man finde 1/283,15K. Dette giver en y-værdi, som er hastighedskonstanten, på 1,909. Da y-aksen er ln(k), er hastighedskonstanten ved 10 °C (283,15 K):
k(10°C)=e1,909=6,7509*10-5 M-1*s-1

Da man skal finde den temperatur, hvor hastighedskonstanten er dobbelt så stor som k(10 °C), fordobler man k-værdien, og solver ligningen på cas:


2*6,7509=13,50 ? ln?(13,50)=2,60
solve(2,60=-2100,21x+9,327,x) ? x=0,0032

Da x som sagt er den reciprokke værdi for temperaturen, er temperaturen hvor k er dobbelt så stor som ved 10 °C derfor:

1/0,0032=312,338 K

Dette resultat stemmer godt overens med, at ved 312,338 K, som ligger mellem 308,15 K og 318,15 K, er hastighedskonstanten 13,50, som netop også ligger mellem 12,3 og 15,3.
 


Skriv et svar til: HURTIG HJÆLP - Standardentalpi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.