Kemi

Mængdeberegninger ved kemiske reaktioner

20. januar 2011 af Dell9 (Slettet)

 Når Zink anbringes i en kobbersulfatopløsning, dannes der kobber. Reaktionsskema:

Zn(s) + CuSO4(aq) --> Cu(s) + ZnSO4(aq)

Hvor mange gram kobber, kan der dannes ud fra 65 g zink?

Hvordan løser man dette? Jeg har overhovedet ikke kunne finde en fremgangsmåde.


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. januar 2011 af aaaa202 (Slettet)

Du må antage, at der er stort overskod af kobber-sulfat, således, at zink er den begrænsende reaktant, som bestemmer, hvor meget rent kobber der kan dannes.
Dernæst finder du, hvor mange mol Zn, som 65g svarer til - dvs. stofmængden n(Zn), som 65g udgør. Idet molmassen for zink er
M(Zn) = 65,4g/mol
finder du dette som:
n(Zn) = m(Zn)/M(Zn) = 65g/65,4g/mol = 1mol (hvis m(Zn) virkelig kun er opgivet med 1 betydende ciffer)
Så kigger du på forholdet mellem Cu og Zn i reaktionsskemaet. Da forholdet er 1:1 danner et mol zink et mol kobber, så
n(Zn) = n(Cu) = 1mol
Så slår du den molare masse op for kobber. Den er lig:
M(Cu) = 63,5g/mol
Og dermed er massen af den dannede kobber:
m(Cu) = n(Cu) * M(Cu) = 1mol * 63,5g/mol = 63,5g


 


Skriv et svar til: Mængdeberegninger ved kemiske reaktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.