Kemi

den ækvivalente mængde --HJÆLP

04. februar 2011 af Lillozz (Slettet)

Find ud fra reaktionsskemaet for titreringen den ækvivalente mængde eddikesyre

CH_3COOH(aq)+OH^-(aq) --> CH_3COO^-(aq)+H_2O(l)

hvordan regner jeg det ud?


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. februar 2011 af Dulugtergrimt (Slettet)

Det er vanvittigt forvirrende med alle de der ^ _ osv. Studieportalen giver mulighed for at skrive tal heroppe og hernede. Alternativt så bare skriv CH3COOH og OH-.

Du bliver nødt til at komme med nogle tal at regne på, før opgaven kan løses.


Svar #2
04. februar 2011 af Lillozz (Slettet)

Som titrator benyttes en vandig opløsning af den stærke base natriumhydroxid, der reagerer med eddikesyre.

Titrering af 2,00 mL husholdningseddike tiltreres med 0,100 M NaOH.

kan det hjælpe?


Brugbart svar (0)

Svar #3
04. februar 2011 af Dulugtergrimt (Slettet)

Ved du evt. hvor meget der er tilsat af NaOH eller hvad koncentrationen af eddikesyre er?


Svar #4
04. februar 2011 af Lillozz (Slettet)

nej, det ved jeg ikke. Der står så meget, så jeg ved ikke hvad der er hvad.

Opgaven står i Aurum 1 side 216-218, hvis du har bogen.


Brugbart svar (0)

Svar #5
04. februar 2011 af Dulugtergrimt (Slettet)

Det har jeg ikke, for jeg gik ud af gymnasiet for snart 2 år siden. "Der står så meget" - kan du evt. bare skrive opgaven af?


Svar #6
04. februar 2011 af Lillozz (Slettet)

Til madlavning anvender vi forskellige eddiker, fx husholdningeddike eller vineddike. Alle disse er vandige opløsninger der indeholder eddikesyre, CH3COOH, samt evt. andre stoffer. Vi skal her se hvordan man titrering kan måle koncentration af eddikesyre i almindelig husholdningseddike. Som titrator benyttes en vandig opløsning af den stærke base natriumhydroxid, der reagerer med eddikesyre efter følgende reaktionsskema:

CH3COOH(aq)+NaOH(aq)-->CH3COONa(aq)+H2O(l)

Egentliger natriumionerne blot tilskuerioner, så vi kan i stedet opskrive et ionreaktionsskema for reaktion:

Titreringen kan evt. følges med et pH-meter, således at man måler pH som funktion af det rumfang titrator der tilsættes. Ud fra målingerne kan man optegne en titrering af 2,00 mL husholdningseddike der titreres med 0,100 M NaOH.

Der er tre forløb på grafen. Fra start til der er tilsat knap 16 mL natriumhydroxidopløsning stiger pH kun ganske lidt. I dette område forløber titreringsreaktion, og her er der hele tiden overskud af eddikesyre. ved ækvivalenspunktet er opløsningen stærkt basisk. Det er nemt at aflæse ækvivalenspunktet på kurven; det er nemlig det rumfang der svarer til den stejleste stigning af kurven.

Billedet herunder viser en praktisk opstilling til titreringen af eddiken med natriumhydroxid. Først afmåles omhyggeligt et bestemt rumfang, fx 2,00 mL, af eddiken. afmålingen foregår med en pipette. Den afmålte opløsning overføres til et bægerglas. For at få et større væskerumfang tilsættes omkring 100 mL vand. Denne tilsætning af vand har ingen betydning for titreringen, men det er nødvendigt med en væskemængde der er så stor at den følsomme del af pH-elektoden er helt dækket af væske. Bægerglasset anbringes på en magnettomrører og pH-eletroden nedsænkes heri. Buretten indeholder titratoren, fx en 0,100 M natriumhydroxidopløning.


Brugbart svar (0)

Svar #7
04. februar 2011 af Dulugtergrimt (Slettet)

Så får du netop at vide, at der er tilsat 16mL NaOH.

NaOH er en stærk base og reagerer til ende med hvilken som helst syre, i dette tilfælde eddikesyre. Dermed er n(NaOH) = n(CH3COOH)

c(NaOH) = 0,100M

V(NaOH) = 16*10-3L

n(NaOH) = n(CH3COOH) = V*c = 16*10-3L * 0,100M = 16*10-4mol <- Det må være den du søger.



Svar #8
04. februar 2011 af Lillozz (Slettet)

Jamen er det ikke stofkoncentration?

I opg. d) skal jeg beregne stofkoncentration af eddikesyre i den undersøgte husholdningseddike.

Er det ikke svaret til opg d?

Jeg skal finde den ækvivalente mængde æddikesyre ud fra reaktionsskemaet for titreringen.


Brugbart svar (0)

Svar #9
04. februar 2011 af Dulugtergrimt (Slettet)

Koncentrationen måles i mol/liter.


Brugbart svar (0)

Svar #10
04. februar 2011 af Brateslaav (Slettet)

Koncentrationen måles i mol/liter, men angives oftest som M el. mol/liter. 


Skriv et svar til: den ækvivalente mængde --HJÆLP

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.