Matematik

Størst

10. februar 2011 af zuku (Slettet) - Niveau: B-niveau

 Hej studieportalen.

Jeg vil gerne have hjælp til denne opgave:

Fra et dambrug udledes ved et uheld spildevand i et vandløb. Dette forårsager et iltunderskud i vandløbet. I en model beskrives iltunderskudet ved funktionen.

f(t)=97,5*t*e^-0,39t,     t≥0,

hvor f(t) måles i mg pr. liter, og t er antal døgn efter udledningen.

a) På hvilket tidspunkt er iltunderskudet størst?


Brugbart svar (1)

Svar #1
10. februar 2011 af peter lind

Find f'(t) og løs ligningen f'(t) = 0


Svar #2
10. februar 2011 af zuku (Slettet)

Hvordan finder man f'(t)? Det forvirrer mig at e og t indblandes. 


Brugbart svar (2)

Svar #3
10. februar 2011 af peter lind

Brug produktformlen på  g(t) = 97,5*t og h(t) = e-0,39t


Svar #4
14. februar 2011 af zuku (Slettet)

Vil du have mig til at sætte g(x)=h(t)?


Svar #5
14. februar 2011 af zuku (Slettet)

 Jeg har fundet ud af hvad du mener nu. Altså:

f(x)=97,5t
g(x)=e^-0,39t

h'(xo)= osv...

Spørgsmålet er så om jeg har skrevet det rigtigt?
Hvordan skal jeg diff. det? 

sådan:

f(x)=97,5t -->f'(x)2*0x+97,5t = 97,5t

f(x)=e^-0,39t --> Det samme??


Svar #6
15. februar 2011 af zuku (Slettet)

 Er der ikke nogle der vil hjælpe mig. Jeg har siddet og regnet på den hele dagen, men det bliver ikke til noget fornuftigt :/


Brugbart svar (2)

Svar #7
15. februar 2011 af mathon

                  f '(t) = 97,5·e-0,39t + 97,5t·e-0,39t·(-0,39)  =  (1 - 0,39t)·97,5·e-0,39t      hvor 97,5·e-0,39t > 0

                  f '(to) = 0 kræver derfor

                  1 - 0,39to =

                  0,39to = 1

                  to = 1/0,39 = 2,5641

.

    fortegnsvariation for f '(t):                +        0        -
                                          t:      0_________to________  
                  monotoni for f(t):        voksende  max  aftagende
                              

  .

   forureningen er således maksimal  2,5641 døgn ≈ 2 døgn 13 timer 18 min efter udslippet            


Svar #8
16. februar 2011 af zuku (Slettet)

 Mange tak :)
Må jeg spørge hvorfor der står i første linje #7 :

f '(t) = 97,5·e-0,39t + 97,5t·e-0,39t·(-0,39)  :)


Brugbart svar (1)

Svar #9
16. februar 2011 af mathon

.

                    ..differentiation af sammensat funktion...


Skriv et svar til: Størst

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.