Kemi

Massen af PCl3

29. marts 2011 af Kemicht (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hey guys, håber I kan hjælpe mig, er lidt lost.

Det handler om reaktionen: P4+6 Cl2 -----> 4 PCl3

Mit spørgsmål lyder så, hvordan kan jeg bestemme massen af PCl3, når jeg har molarmassen af alle, massen af P4 og 6 Cl2 og tilsvarende stofmængden af P4 og 6 Cl2.

Problemet er, at de ikke er ækvivalente, hvilket forvirrer mig, fordi jeg godt ville kunne klare opgaven, hvis de var.

n(P4) = 1,00084 mol

n(Cl2) = 4,59764 mol

m(P4) = 124 g

m(Cl2) = 326 g

TAK PÅ FORHÅND!


Brugbart svar (1)

Svar #1
29. marts 2011 af vejgeh (Slettet)

Som du siger er de ikke ækvivalente. I så fald taler man om, at den ene reaktant er begrænsende for reaktionen. Dvs. at der til sidst ikke er mere af denne reaktant, som kan reagere. Du ser at der reagerer 6 mol Cl2 for hvert mol P4 (kig på koefficienterne i reaktionsligningen).. Når du har stofmængderne af P4 og Cl2, så overvej hvilken af disse to, der er den begrænsende. 

Når du har fundet ud af, hvilken der er den begrænsende, ved du også hvor mange mol PCl3, der kan fremstilles i reaktionen, for hvis P4 er begrænsende er det 4* n(P4), og hvis det er Cl2 er svaret 4/6 * n(Cl2). Er du med på dette? Igen skal man kigge på koefficienterne i reaktionsligningen. Det er vigtigt at du forstår hvad reaktionsforhold betyder i denne sammenhæng :)

Nu burde du så også kunne udregne din masse af fosfortrichlorid.


Svar #2
29. marts 2011 af Kemicht (Slettet)

Jeg forstår godt, hvad du siger, men jeg kan ikke finde ud af, hvilken af disse der er den begrænsede. Forstår ikke det med at kigge på koefficienterne.


Svar #3
29. marts 2011 af Kemicht (Slettet)

Kunne det evt. være, at der vil blive brugt alt P4,da den har 1,00084 mol og Cl2 4,59764 mol? Men hvad nu?


Brugbart svar (1)

Svar #4
29. marts 2011 af vejgeh (Slettet)

Du har rundt regnet 4½ gange så mange mol Cl2 som P4, ikke sandt?

Men ifølge din reaktionsligning reagerer der 6 mol Cl2 for hvert mol P4, altså løber du for Cl2. Hvis du havde præcis 6 gange så mange mol  Cl2 som P4 havde der været ækvivalente mængder, men der er altså kun ca 4½ gange så meget Cl2 - Derfor løber din reaktion pludselig tør for Cl2, og dermed kan reaktionen ikke forløbe. Så fra nu af skal du ikke bruge stofmængden af P4 til noget, for den vil alligevel altid være i overskud...

Nu fortæller jeg dig så at Cl2 er den begrænsende faktor - Hvor mange mol fosfortrichlorid kan der så blive dannet? Husk, at når der reagerer 6 mol Cl2, får du dannet 4 mol PCl3, og du har 4,59764 mol Cl2.


Svar #5
29. marts 2011 af Kemicht (Slettet)

n(Cl2) = 4,59764 mol

n(PCl3) = 4,59764 mol * 4???


Brugbart svar (1)

Svar #6
29. marts 2011 af vejgeh (Slettet)

Du er på rette vej :) Du skal dog ikke gange med fire: Det er sandt, at du får dannet 4 mol PCl3 i reaktionen, men husk at du samtidig forbruger 6 mol Cl2. Du skal have de 6 med et sted i din udregning! Tænk over det, hvorhenne? :)

Tænk over det: For hver 6 mol Cl2 får du 4 mol PCl3. Altså ender du ud med en stofmængde PCl3 som er mindre end din stofmængde af Cl2.


Svar #7
29. marts 2011 af Kemicht (Slettet)

Eller måske:

0,6666667*4,59764 mol = n(PCl3) = 3,06509 mol???


Brugbart svar (1)

Svar #8
29. marts 2011 af vejgeh (Slettet)

Præcis! :)

Eller bare 4/6 * 4,59764 mol , men du har helt ret :)
 


Svar #9
29. marts 2011 af Kemicht (Slettet)

Haha! TAK :D


Svar #10
29. marts 2011 af Kemicht (Slettet)

Mange tak for hjælpen!!


Skriv et svar til: Massen af PCl3

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.