Matematik

differentialligninger konstante løsning

02. november 2014 af Sorteæble (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Givet differentialligning: y'(t)=t^8*y(t)^2 

Efter udregninger fåes: y(t) = -1/(t9/9 + C)

hvordan kan undersøge om der er konstante løsninger?


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. november 2014 af Andersen11 (Slettet)

For en konstant løsning y(t) vil der gælde y'(t) = 0 for alle t.


Svar #2
02. november 2014 af Sorteæble (Slettet)

y(t)=a

a=0

-1/0^9/9+C

Er ikke en løsning? da man ikke kan dividere et tal med 0?

Forstår ikke helt hvad du mener hvornår skal jeg indsætte 0 og i såfald?


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. november 2014 af Andersen11 (Slettet)

Udover løsningen y(t) = 1/(C - t9/9) , har differentialligningen y'(t) = t8·y(t)2 også nulfunktionen y(t) = 0 som løsning. Denne funktion er konstant.


Svar #4
02. november 2014 af Sorteæble (Slettet)

y'(t) =0^8·y(0)2 

vil give

y'(t)=0

Dvs. den har konstant løsning?


Brugbart svar (0)

Svar #5
02. november 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

Du skal jo ikke indsætte t = 0 , men derimod undersøge ligningen

        y'(t) = t8·y(t)2 = 0

som en funktionalligning. Man ser, at funktionen y(t) = 0 for alle t er en løsning.


Svar #6
02. november 2014 af Sorteæble (Slettet)

Det forstår jeg ikke hvordan kan du se det er en løsning, hvad er din mellemregning? 

Hvis du ikke indsætter 0, hvad gør man så?


Brugbart svar (0)

Svar #7
02. november 2014 af Andersen11 (Slettet)

#6

Man benytter nulreglen

        t8·y(t)2 = 0 ⇒ y(t) = 0 .


Svar #8
02. november 2014 af Sorteæble (Slettet)

t^8*(y)^2=0

y(t)=√0/t^8

y(t)=0

Således?


Brugbart svar (0)

Svar #9
02. november 2014 af Andersen11 (Slettet)

#8

Nej. Man benytter nulreglen

        t8·y(t)2 = 0 ⇒ t8 = 0 ∨ y(t)2 = 0 ⇒ t = 0 ∨ y(t) = 0 ⇒ y(t) = 0 .


Skriv et svar til: differentialligninger konstante løsning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.