Matematik

Opgave uden hjælpemidler

05. april 2015 af Jens6554545 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Vi i hvert af tilfældene, at funktionen f er løsning til differentialligingen

a) f(x)=sin(5x)                      y''=-25y

b) f(x)= x2-1                         xy''-y'=0

c) f(x) =1/2x2-e-x +1             y''=x+1-y'

Normal så vil jeg diffenretiere f(x), og derefter sætte f(x) på y'ets plads i differentialligningen, og hvis det giver det samme er den løst. Men disse opgaver forvirrer mig fordi der står y'' , xy''-y' og y'' osv. 


Brugbart svar (1)

Svar #1
05. april 2015 af Therk

Hint:

f(x) = y

og ved den notation er

f'(x) = y'.


Svar #2
05. april 2015 af Jens6554545 (Slettet)

Ok, det ved jeg godt, men for eksempel opgave b vil jeg løse sådan:

b) f(x)= x2-1                         xy''-y'=0

Først findes f'(x):

f'(x)=2x

Derefter vil jeg indsætte f(x) i differentialligningen: 

x*x2-1-x2-1=0 

?


Brugbart svar (1)

Svar #3
05. april 2015 af Therk

y'' = f''(x)

Det betyder "f dobbelt differentieret"

Eksempelvis i din opgave b)

x\cdot y'' -y' = 0 \Leftrightarrow \color{blue}x\cdot f''(x)-f'(x) = 0

Du finder f''(x) ved at differentiere f'(x).

\rule{7cm}{0.4pt}

Du skal i øvrigt indsætte det rigtige. Hvis der står at du skal indsætte f'(x) skal du ikke indsætte  f(x). ;)


Svar #4
05. april 2015 af Jens6554545 (Slettet)

Så det vil sige i opgave b: 

f'(x)=2x

f''(x)=2 

og dermed 

xy''-y'=0 

x*2-x2-1=0

?


Brugbart svar (1)

Svar #5
05. april 2015 af Therk

Jeg er ikke med på hvorfor du bliver ved med at indsætte f(x) der hvor du skal erstatte y'. Du skal der indsætte f'(x). Ellers er det første led rigtigt.


Svar #6
05. april 2015 af Jens6554545 (Slettet)

x*2-2x=0 

men f(x) differentieret giver:

f'(x)= 2x 

så funktionen f er ikke en løsning til differentialligingen eller hvad?


Brugbart svar (1)

Svar #7
05. april 2015 af Andersen11 (Slettet)

b) Venstresiden af differentialligningen kan skrives

        x·y'' - y' = x2·(x·y'' - y')/x2 = x2·(y'/x)'

        x·y'' - y' = 0 ⇒ x = 0 ∨ (y'/x)' = 0 ⇒ y'/x = k ⇒ y' = kx ⇒ y = k1x2 + k2 .

Ethvert 2.-gradspolynomium af denne form, hvor koefficienten til leddet af 1. grad er 0, er altså en løsning til denne differentialligning.


Brugbart svar (1)

Svar #8
05. april 2015 af Andersen11 (Slettet)

#6

Man skal indsætte funktionen f(x) = x2 - 1 i differentialligningen

        x·y'' - y' = 0

dvs.

        x·2 - 2x = 0

Da venstresiden er identisk lig med 0, er funktionen en løsning til differentialligningen.


Svar #9
05. april 2015 af Jens6554545 (Slettet)

ok tak for det


Brugbart svar (1)

Svar #10
05. april 2015 af Therk

#6

x*2-2x=0 

men f(x) differentieret giver:

f'(x)= 2x 

så funktionen f er ikke en løsning til differentialligingen eller hvad?

I gul: x*2 - 2*x = 0. Den er vel god nok? Husk, hvis ligningen er overholdt, så er funktionen en løsning for differentialligningen. Så det er rigtigt og f(x) er en løsning.


Svar #11
05. april 2015 af Jens6554545 (Slettet)

ok mange mange tak therk, stor hjælp:-)


Brugbart svar (1)

Svar #12
05. april 2015 af Therk

Thumbs up! Velbekomme.


Skriv et svar til: Opgave uden hjælpemidler

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.