Matematik

simpelt spørgsmå til eksponentiel funktion...

29. oktober 2015 af MMLL13 - Niveau: C-niveau

Jeg sidder med opgaven: en eksponentiel funktion aftager med 4% ved en tilvækst på 1 og har en begyndelsesværdi på 25300. Opskriv en forskrift for funktionen.

Jeg ved at det er: 25300•0,96x

Grunden til at det er 0,96 er fordi at jeg laver 4% om til decimaltal som så giver 0,04. Det forstår jeg. Men så skal jeg sige 0,04-1 og det giver 0,96.

Så vidt jeg har forstået siger man minus, når man skal regne noget fra decimaltal til procent, men hvorfor skal jeg så sige minus her, når jeg lige har regnet noget procent til decimaltal? Jeg ved godt at funktionen aftager, men derfor er minus vel stadig brugt til at skulle udregne noget i procent? (strudemodellen...)

Håber nogen kan forklare! :-) 


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. oktober 2015 af mathon

"Så vidt jeg har forstået siger man minus, når man skal regne noget fra decimaltal til procent,"
er en misforståelse.

                               f(x)=25300\cdot 0{,}96^x


Brugbart svar (1)

Svar #2
29. oktober 2015 af 123434 (Slettet)

F=1+r/100

r=-4%, aftager med 4%

F=1+-4/100=0,96


Svar #3
29. oktober 2015 af MMLL13

Tusinde tak!! Så forstårj jeg :-)

Dog lige et spørgsmål: hvis jeg så skal udregne noget fra decimaltal til procent, skal jeg ikke minuse? (taler her om fremskrivningsfaktorer).


Brugbart svar (0)

Svar #4
29. oktober 2015 af 123434 (Slettet)

For at få decimaltal til procent skal man gange med 100%

0,96*100=96%


Skriv et svar til: simpelt spørgsmå til eksponentiel funktion...

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.