Kemi

relativ atomisk masse

28. august 2016 af hej908 (Slettet) - Niveau: A-niveau

63.55 = \frac{63x + 65y}{100}

Kobber har to isotoper kobber-63 og kobber-65. Givet relativ atomisk masse, hvordan finder man procenterne af isotoperne?


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. august 2016 af Eksperimentalfysikeren

Du har to ligninger med to ubekendte.... Jo, den er god nok. Den ene står som formel i dit indlæg, den anden beskriver siger, at den samlede mængde er 100%, altså x+y=100.


Svar #2
28. august 2016 af hej908 (Slettet)

ja men hvordan løser man en ligning med to ubekendte?

kan det være 50% = x og y


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. august 2016 af Eksperimentalfysikeren

Nej, Der er flere metoder. Den jeg vil fforeslå her er at du isolerer y i den sidste ligning; y=100-x. Det indsætter ud for y i den ligning, du har i forvejen. Så har du en enkelt ligning i x. Den løser du.

Pointen i opgaven er, at der tilsyneladend kun er én ligning med to ubekendte, men der er den skjulte ligning y+x=100, som udtrykker, at summen af mængderne af isotoperne er lig med den totale mængde, så der er to ligninger.


Svar #4
28. august 2016 af hej908 (Slettet)

okay, men kan du vise hvordan?


Brugbart svar (0)

Svar #5
28. august 2016 af Eksperimentalfysikeren

Du har

63.55 = \frac{63x + 65y}{100} 

og

x+y = 100

Isoler y:

y = 100 - x

Indsæt i den første ligning:

63.55 = \frac{63x + 65(100-x)}{100}

Løs ligningen.


Svar #6
28. august 2016 af hej908 (Slettet)

og hvordan løser man den ligning?


Brugbart svar (0)

Svar #7
28. august 2016 af Eksperimentalfysikeren

Gang på begge sider af lighedstegnet med 100. Så slipper du af med brøken.

Gang 65 ind i parentesen. Læg 2x tilpå begge sider af lighedstegnet og træk 63,55 *100 fra på begge sider af lighedstegnet. Divider til sidst med 2 på begge sider af lighedstegnet, så har du x.


Skriv et svar til: relativ atomisk masse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.