Fysik

Afstandskvadratloven ved Jorden

10. november 2016 af Jensen193 - Niveau: A-niveau

Jeg skal lave en udregning, hvor jeg skal finde intensiteten af Solens stråler her på Jorden, ved hjælp af afstandskvadratloven. Hvordan kan dette gøres?

Skal jeg bruge denne formel: I=\frac{Pkilde}{4*PI*r^2}

Hvor Pkilde angiver effekten af strålingskilden (Solen), og har enheden Watt.

Men er det så nogle det kan fortælle mig, hvad effekten af Solen er i Watt? 

Tak for hjælpen :) :) :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. november 2016 af peter lind

Hvis det ikke står i din bog eller tabel kan ses på  https://da.wikipedia.org/wiki/Solen


Svar #2
10. november 2016 af Jensen193

Hej Peter Lind, jeg kan ikke finde det på Wikipedia.


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. november 2016 af peter lind

øverst til højre er der et billede af solen. nednunder er der en række data om solen herimellem, det du spørger efter


Svar #4
10. november 2016 af Jensen193

Der står blot nedenstående. Dog kan jeg ikke få øje på effekten.




Observationsdata
Gns afstand fra Jorden: 149.600.000 km
Tidsafstand ved lysets hastighed: 8,31 min
Lysstyrke: -26,8 MV[1]
Absolut størrelsesklasse: 4,76m[1]
Karakteristika: Fysik
Diameter: 1,392×106 km
Relativ diameter (dS/dE): 109
Overflade: 6,09 × 1012 km²
Rumfang: 1,41 × 1027 m3
Masse: (1,98843 ± 0,00003) × 1030 kg
Jordmasser: 333.400 M?
Massefylde: 1410,2 kg/m3
Tyngdeacc. ved overfladen: 274 m s-2
Relativ tyngde ved overfladen: 27,9 g
Overfladetemperatur: 5780 K
Temperatur i korona: 5 x 105 K
Luminositet (LS): 3,827 × 1026 J s-1
Karakteristika: Omdrejningstid
Ved ækvator: 27 dage 6 timer 36 minutter
Ved 75° bredde: 31 dage 19 timer 12 minutter
Omløbstid omkring galaksens centrum: 2,2 × 108 år
Bestanddele
Brint (H) 73,46 %
Helium (He) 24,85 %
Ilt (O) 0,77 %
Kulstof (C) 0,29 %
Jern (Fe) 0,16 %
Neon (Ne) 0,12 %
Kvælstof (N) 0,09 %
Silicium (Si) 0,07 %
Magnesium (Mg) 0,05 %
Svovl (S)



Brugbart svar (0)

Svar #5
11. november 2016 af Eksperimentalfysikeren

Der står jo netop, hvad du skal bruge: Luminositet (LS): 3,827 × 1026 J s-1


Svar #6
11. november 2016 af Jensen193

Okay.  Hvis jeg så skal bruge den for afstandskvadratloven, skal det så gøres på følgende måde:


\frac{Pkilde}{4*pi*r^2}

\frac{3,827*1026 J S-1}{4*pi*147.098.073^2 km}

Jeg forstår bare ikke JS-1, da Pkilde i afstandskvadratloven skal måles i Watt...

Og jeg har udskiftet r med afstanden fra solen til jorden. 


Brugbart svar (0)

Svar #7
12. november 2016 af peter lind

J/s = watt


Brugbart svar (0)

Svar #8
12. november 2016 af Eksperimentalfysikeren

Du har fejl i enheden i nævneren. Det skal være km2.Husk at regne det om til m2


Skriv et svar til: Afstandskvadratloven ved Jorden

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.