Kemi

Opløselighedsprodukt - spørgsmål ...

30. december 2017 af sansas - Niveau: A-niveau

Opløselighedsproduktet (Ksp) for Mg(OH)2 er 5,47·10–12 M3. I en opløsning af Mg(OH)2 måles pH til 8,8. Beregn [Mg2+].

Har prøvet mig frem i et stykke tid, men jeg kan ikke komme til det korrekte svar. Håber på jeres hjælp. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
31. december 2017 af mathon

Opløselighedsproduktet (Ksp) for Mg(OH)2 er 5,47·10–12 M3. I en opløsning af Mg(OH)2 måles pH til 8,8. Beregn [Mg2+].

                                                        \small Mg(OH)_2\; _{\textit{(s)}}\; \rightarrow \; Mg^{2+}\, _{\textit{(aq)}}\; +\; 2\, OH^-\; _{\textit{(aq)}}
\small \textup{og opl\o selighedsproduktet:}
                                                        \small \left [Mg^{2+} \right ]\cdot \left (\left [ OH^- \right ] \right )^2=5{.}47\cdot 10^{-12}\; M^3

\small \textup{Kaldes den mol\ae re opl\o selighed for \textbf{s}}
\small \textup{har man:}
                                                           \small s\; \; \; \;\; \; \;\cdot \; \; \; \left ( 2s \right )^2\; \; \; \; =5{.}47\cdot 10^{-12}\; M^3
\small \textup{og dermed:}
                                                           \small 4s^3=5{.}47\cdot 10^{-12}\; M^3

                                                           \small s=\left (\tfrac{5{.}47\cdot 10^{-12}}{4}\; M^3 \right )^{\frac{1}{3}}=1{.}11\cdot 10^{-4}\;M=\left [ Mg^{2+} \right ]

                                                           \small \small 2s=\left [ OH^- \right ]=2\cdot \left (1{.}11\cdot 10^{-4}\;M \right )=\underset{\mathbf{\color{Blue} \textup{som ikke kan overskrides}}\; }{\mathbf{\color{Red} 2{.}22\cdot 10^{-4}\;M}}
\small \textup{samt:}
                               \small pOH=14-pH

                               \small -\log\left (\left [OH^- \right ]/M \right )=14-8{.}8=5{.}2

                              \small \left [ OH^- \right ]=10^{-5{.}2}\;M=6{.}31\cdot 10^{-6}\; M\; < \; 2{.}22\cdot 10^{-4}\;M

                              \small \small \small \mathbf{\color{Blue} \left [ Mg^{2+ }\right ]}=\tfrac{1}{2}\cdot \left [ OH^- \right ]=\tfrac{1}{2}\cdot \left ( 6{.}31\;M \right )=\mathbf{\color{Blue} 3{.}16\cdot 10^{-6}\;M}


Brugbart svar (0)

Svar #2
31. december 2017 af mathon

\small \textup{\o verste del er for en \textbf{\color{Blue} m\ae ttet} opl\o sning af }Mg(OH)_2.

\small \textup{nederste del - med \ae ndret indrykning - er for den \textbf{\color{Red} aktuelle} opl\o sning af }Mg(OH)_2.


Svar #3
31. december 2017 af sansas

Hvorfor opløfter du i 1/3?

Og den nederste værdi af Mg2+ er vel det, som svarer til ph 8,8, altså den aktuelle opløsning? 


Skriv et svar til: Opløselighedsprodukt - spørgsmål ...

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.