Kemi

Lav 1 L pufferopløsning af benzosyre

19. maj 2018 af Frejassal (Slettet) - Niveau: A-niveau

Håber nogle kan hjælpe med denne opgave, er gået lidt i stå

Opgaven: 

Du skal lave 1 L pufferopløsning af benzosyre C_7H_6O_2 og natriumbenzonat NaC_7H_5O_2 med pH=4,00 med totalkoncentrationen på 0,100 \space\ M. Hvor meget benzosyre og natriumbenzonat skal der afvejes? pKa \space\ (benzosyre) =4,20

Min del af udregningen:

pH=pKa+log(\frac{n_b}{n_s})

n_b=\frac{1}{1+10^{_{pH-pKa}}} \cdot (0,1 M)=0,06 M

n_s= (0,1 M)-n_b=0,04 M

Jeg har derefter slået benzosyres stofmængde op, som er 112,12 \space\ g/mol. Så jeg kunne udregne hvor mange gram, jeg skulle bruge. Hvor:

base=n_b \cdot 112,12=6.87 \space\ g

syre=n_s \cdot 112,12=4,34 \space\ g

Svaret er dog 7,49 \space\ g benzosyre og 5,57 \space\ g natriumbenzonat. Er der nogle, der kan se, hvor jeg har lavet fejl henne?


Brugbart svar (1)

Svar #1
20. maj 2018 af Heptan

Super fremgangsmåde, men du har lavet tre fejl:

1. Isolere nb:

n_b=\frac{1}{1+10^{_{{\color{Blue} pKa-pH}}}} \cdot (0,1 M)

2. Molarmassen for benzoesyre: 122,12 g/mol

3. Basen har en anden molarmasse: 144,11 g/mol


Brugbart svar (0)

Svar #2
20. maj 2018 af mathon

Med molmassejusteringer i overensstemmelse med #1
har du:
                    \small \frac{n_b}{n_s}=10^{4.0-4.2}=0.630957

                    \small \frac{n_b}{n}=\frac{0.630957}{1.630957}

                    \small n_b=\frac{0.630957}{1.630957}\cdot (0.1\;mol)=0.038686\; mol

                    \small n_s=(0.1-0.038686)\; mol=0.061314\; mol

                    \small m(NaC_7H_5O_2)=\left (0.038686\; mol \right )\cdot \left ( 144.11\; \tfrac{g}{mol} \right )=5.58\; g

                    \small m(C_7H_6O_2)=\left (0.061314\; mol \right )\cdot \left ( 122.12\; \tfrac{g}{mol} \right )=7.49\; g

                     


Svar #3
20. maj 2018 af Frejassal (Slettet)

Okay mange tak. Har prøvet at følge den metode, hvor jeg får:

n_b=0,039 og n_s=0,061. Hvor jeg så har sagt: n_b \cdot 144,11=5,575, hvilket jo næsten er det rigtige svar, og så får jeg n_s \cdot 112,12=6,87, hvilket er en del væk fra facit. Så har jeg lavet endnu en fejl, eller er der fejl i facit? 


Brugbart svar (1)

Svar #4
20. maj 2018 af Heptan

Se #1


Brugbart svar (1)

Svar #5
20. maj 2018 af Prionia (Slettet)

#3

Okay mange tak. Har prøvet at følge den metode, hvor jeg får:

n_b=0,039 og n_s=0,061. Hvor jeg så har sagt: n_b \cdot 144,11=5,575, hvilket jo næsten er det rigtige svar, og så får jeg n_s \cdot 112,12=6,87, hvilket er en del væk fra facit. Så har jeg lavet endnu en fejl, eller er der fejl i facit? 


              Molvægt for benzosyre er 122.11 gram / mol, du har anvendt tallet 112.12 derfor får du problemer


Skriv et svar til: Lav 1 L pufferopløsning af benzosyre

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.