Matematik

d.Hvad sker der med rumfanget, når både højden og diameteren bliver fordoblet?

07. november 2018 af Sheroo2000 (Slettet) - Niveau: 9. klasse

SPØRGSMÅLET

d.Hvad sker der med rumfanget, når både højden og diameteren bliver fordoblet?

Jeg lavede således:

83.776/16,8=4.986667=5

Det vil sige 

Rumfanget bliver 5 gange så stort

Men i Facitliste står der at, Rumfanget bliver 8 gange så stort

En som kan forklare mig, hvordan og hvorfor? Please

OPGAVEN

På billedet ser du en sandbunke, som nogle børn har lavet.

Dagen efter lavede børnene sandbunken større. Både højden og diameteren på sandbunken blev dobbelt så stor som på billedet.

Sands massefylde: 1,6 g/cm3

a.Hvor stort et rumfang har sandbunken på billedet?
b.Hvor mange kg vejer sandet i sandbunken på billedet?
c.Hvor stort et rumfang har sandbunken dagen efter? (efter at højden og diameteren er blevet dobbelt så stor)
d.Hvad sker der med rumfanget, når både højden og diameteren bliver fordoblet?
e.Hvor mange kg vejer sandet i den store sandbunke dagen efter?

LØSNINGEN

Sandbunke er en kegle

Diameter=40 cm

h=25 cm

r=40/2=20 cm

a.

V=(1/3)*PI*(r^2)*h

V=(1/3)*PI*(20^2)*25=10.471 cm^3

b.

Vægt=Rumfang.Massefylde

Vægt=10.471*1,6=16.7536=16,8 kg

c.

Diameter=40*2=80 cm

h=25*2=50 cm

r=80/2=40 cm

V=(1/3)*PI*(r^2)*h

V=(1/3)*PI*(40^2)*50=83.775.804096=83.776 cm^3

d.

Rumfanget bliver 5 gange så stort

e.

Vægt=Rumfang.Massefylde

Vægt=83.776*1,6=134.0416=134 kg


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. november 2018 af StoreNord

\frac{\frac{1}{3}\pi 4r^{2}2h}{\frac{1}{3}\pi r^{2}h}=8


Brugbart svar (0)

Svar #2
07. november 2018 af ringstedLC

Du skal ikke dividere med vægt.

\begin{align*} \frac{1}{3}\cdot \pi\cdot r^2\cdot h &= V\Downarrow \\ \frac{1}{3}\cdot \pi\cdot (2\cdot r)^2\cdot 2\cdot h &= 8\cdot V\Downarrow \\ \frac{1}{3}\cdot \pi\cdot 4\cdot r^2\cdot 2\cdot h &= 8\cdot V\Downarrow \\ 8\cdot \left ( \frac{1}{3}\cdot \pi \cdot r^2\cdot h \right ) &= 8\cdot V\Downarrow \\ \end{align*}


Svar #3
07. november 2018 af Sheroo2000 (Slettet)

1000 tak for hjælpen


Skriv et svar til: d.Hvad sker der med rumfanget, når både højden og diameteren bliver fordoblet?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.