Kemi

Hvilken formel skal jeg bruge?

11. januar 2019 af Lara45 - Niveau: B-niveau

Hej er der nogle der ved hvilken formel jeg skal bruge for at beregne opgaven nedenfor?

128 mL gas afmåles ved 20°C og opvarmes efterfølgende til 40°C under uændrede trykforhold. Hvad bliver gassens volumen efter opvarmningen?

Facit er 137 mL

Jeg brugte idealgasligningen og fik  256 mL, men det er forkert.

På forhånd tak


Brugbart svar (1)

Svar #1
11. januar 2019 af mathon

                \small \frac{V_2}{V_1}=\frac{T_2}{T_1}

                \small V_2=\frac{T_2}{T_1}\cdot V_1

                \small \small V_2=\frac{273+40}{273+20}\cdot (128\; mL)=136.7\; mL\approx 137\; mL


Svar #2
11. januar 2019 af Lara45

#1 Mange tak. Ved du hvilken formel jeg skal bruge til at beregne nedenstående opgaver?

1) Hvor mange gram O2 indeholder 25,0 L rent 02 ved 5,20 atmosfæres tryk og en temperatur på 28 oC?

Facit 168 g

Når jeg isolere n idealgasligningen og indsætter værdierne får jeg 5,26 og det er forkert.

2) En beholder med et volumen på 1,000 L indeholder 40,0 g metan (CH4) ved 25 °C. Hvad er trykket?

Facit 61,0 atm

Når jeg regner ovenstående vha. idealgasligningen får jeg 978,64 og det er også forkert. 

Håber der er en, der kan hjælpe med at løse de to. Forstår ikke helt, hvad der går galt. 

PÅ forhånd tak


Brugbart svar (1)

Svar #3
12. januar 2019 af mathon

1)
              \small \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! m=\frac{p\cdot V}{R\cdot T}\cdot M=\left (\frac{(5.20\; atm)\cdot \left ( 25.0\; L \right )}{\left ( 0.082057\; \tfrac{atm\cdot \; L }{mol\cdot K} \right )\cdot ((273+28)K)} \right )\cdot\left ( 31.998\tfrac{g}{mol} \right )=168.4\; g\approx 168\; g


Brugbart svar (1)

Svar #4
12. januar 2019 af mathon

2)

             \small \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! p=\frac{m\cdot R\cdot T}{M\cdot V}=\frac{(40.0\; g)\cdot \left (0.082057\; \tfrac{atm\cdot L}{mol\cdot K} \right )\cdot \left ( (273+25) \: K\right )}{\left ( 16.043\; \tfrac{g}{mol} \right )\cdot (1.000\; L)}=60.97\; atm\approx 61\; atm


Skriv et svar til: Hvilken formel skal jeg bruge?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.