Kemi

Hjælp til at beregne tryk

11. januar 2019 af Lara45 - Niveau: B-niveau

Hej. Er der nogle, der kan hjælpe med nedenstående opgaver? Jeg har prøvet vha. idealgasligning og fik forkert i begge opgaver. 

1) Hvor mange gram O2 indeholder 25,0 L rent 02 ved 5,20 atmosfæres tryk og en temperatur på 28 oC?

Facit 168 g

Når jeg isolere n idealgasligningen og indsætter værdierne får jeg 5,26 og det er forkert.

2) En beholder med et volumen på 1,000 L indeholder 40,0 g metan (CH4) ved 25 °C. Hvad er trykket?

Facit 61,0 atm

Når jeg regner ovenstående vha. idealgasligningen får jeg 978,64 og det er også forkert. 

Håber der er en, der kan hjælpe med at løse de to. Forstår ikke helt, hvad der går galt. 

PÅ forhånd tak


Brugbart svar (1)

Svar #1
11. januar 2019 af Sveppalyf (Slettet)

1)

pV = nRT  <=>

n = pV/(RT)

n = 5,20 atm * 25,0 L / (0,0820574587 L*atm/(K*mol) * (273 + 28 K)) = 5,26 mol

Omregnet til masse:

m = n*M

m = 5,26 mol * (2 * 15,999 g/mol) = 168 g

2)

40,0 g CH4 indeholder

n = m/M

n = 40,0 g / (16,04 g/mol) = 2,49 mol

p = nRT/V

p = 2,49 mol * 0,0820574587 L*atm/(K*mol) * (273 + 25K) / 1,000L = 61,0 atm

Du har vist bare glemt at omregne mellem masse og stofmængde.


Skriv et svar til: Hjælp til at beregne tryk

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.